Još bez odluke o izjednačavanju diplomiranih i mastera

Izvor: Politika, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još bez odluke o izjednačavanju diplomiranih i mastera

Iako se očekivalo da juče na sednici Konferencije univerziteta Srbije budu rešene sve nedoumice u vezi sa izjednačavanjem diplomiranih i mastera, odluka rektorskog saveta još nije doneta. Čelnici svih državnih i privatnih fakulteta, njih 14, nisu juče raspravljali o studentskim zahtevima u vezi sa izdavanjem jednoobraznih uverenja o ekvivalenciji diplomiranih i mastera, vraćanju novca onima koji su upisali, a ne žele da nastave master studije, i direktnom upisu diplomaca na doktorske studije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Rektori nisu želeli čak ni da iznesu svoja mišljenja povodom ovih zahteva jer, kako su rekli, konačni stav će izneti pred javnost tek kada se senati njihovih univerziteta izjasne o ovom pitanju.

Planirano je da Skupština KONUS-a najkasnije do 7. decembra donese konačnu odluku o primeni novih zakonskih odredbi. Branko Kovačević, predsednik KONUS-a, rekao je rektorima da ih je i Zoran Lončar, ministar prosvete, pisanim putem zamolio da što pre obaveste nadležne o mogućnostima praktične primene novih zakonskih odredbi. Beogradski univerzitet će o ovom pitanju raspravljati na današnjoj sednici Senata.

– Na sastanku dekani su me zamolili da iznosimo svoje stavove sve dok se ne čuje glas svih fakulteta. Molim vas da imate u vidu da niko ne želi da odugovlači, već da svaki fakultet ima neke druge probleme i jako je teško doneti odluku koja će biti obavezujuća za sve. Nisu nam potrebni studentski protesti i još jedna izgubljena godina. Pokušavamo sve da rešimo na najbolji mogući način i da donesemo odluku koja će važiti za sve, a ne da je svaka institucija tumači kako joj odgovara – istakao je Kovačević, koji je ujedno i rektor Beogradskog univerziteta.

Ipak, studenti odlučno tvrde da je ovoliko odugovlačenje bespotrebno i da se na ovaj način prebacuje odgovornost i donošenje odluke sa jednog tela na drugo.

– Očigledno je da pravu vlast na univerzitetima imaju dekani fakulteta koji istrajavaju na odugovlačenju donošenja konačnog stava. Već godinu dana se čeka izjašnjavanje rektorskog kolegijuma o ovom pitanju, a oni jedini imaju pravo da donesu obavezujuću odluku. Imamo podršku zakonodavne i izvršne vlasti i ostaje nam još samo da se okrenemo sudstvu – ističe Srećko Šekeljić, član Saveza studenata Beograda.

Studentski predstavnici su još jednom ponovili da svi diplomci koji ne budu mogli da ostvare svoja prava moći da tuže fakultete i da će im studentske organizacije, ukoliko to bude neophodno, omogućiti besplatnu pravnu pomoć.

Takođe, predstavnici studentskih organizacija podsetili su rektore da su konkursi za upis na doktorske studije završeni i zamolili ih za njihovo ponovno raspisivanje. U novim javnim pozivima bi trebalo da stoji da uslove konkursa ispunjavaju svi diplomirani akademci, znači oni koji su stekli sedmi jedan stepen stručne spreme.

Prema mišljenju Danijela Cvjetićanina, rektora BK univerziteta i potpredsednika KONUS-a, raspisivanje novog konkursa ne predstavlja problem, ali postavlja se pitanje da li studenti koji su studirali po starim nastavnim planovima i programima imaju osnovu za upis na doktorske studije.

– Na ovim studijima će se raditi po novim nastavnim planovima i programima i one su koncipirane kao nastavak master studija. Mora da postoji neka provera znanja pre upisa studenta na doktorske studije, a pitamo se kako će oni da polože prijemni ispit – kaže rektor Cvjetićanin i dodaje da još nije poznato ni koliko konkursa može da bude raspisano jer se postavlja pitanje kvalifikacije predavača.

– Upozoravam vas da nas za godinu, dve čeka sastanak na kojem će se studenti koji studiraju po novim nastavnim planovima i programima žaliti jer oni, posle četiri godine studija, ne mogu nikako da dobiju master diplomu, već bačelor, a njihovi prethodnici su se bez problema upisali na doktorske studije – objašnjava Cvjetićanin.

--------------------------------------------------------------------------

Ministar Lončar podržao studente

Ministar prosvete Zoran Lončar je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima studentskih organizacija rekao da su zahtevi akademaca realni i da ih podržava, saznaje "Politika". On je tokom ovog susreta naglasio da će, zbog autonomije univerziteta, sačekati da senati svih univerziteta usaglase stavove, ali i da će Ministarstvo prosvete reagovati ako dođe do kršenja zakona prilikom izjednačavanja statusa diplomiranih i mastera.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.