Još bez kriterijuma za izbor u unverzitetska zvanja

Izvor: RTS, 15.Jul.2014, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još bez kriterijuma za izbor u unverzitetska zvanja

Univerziteti u Srbiji gotovo dve godine ne mogu da definišu zajedničke minimalne kriterijume za izbor u zvanja nastavnika. Trenutno na snazi preporuka Saveta za visoko obrazovanje, ali univerziteti ne moraju da je primenjuju.

Važnost tog kriterijuma došla u prvi plan iznošenjem u javnost podataka o sumnjivim doktoratima, a "pod lupu" su stavljeni i pojedini mentori.

Na prošlonedeljnoj sednici Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) konstatovano je da je samo Univerzitet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, od skoro 20 državnih i privatnih univerziteta, poslao svoje smernice za izradu kriterijuma, kojima bi radna grupa trebalo da se rukovodi.

Članicama KONUS-a ostavljen je nov rok da do kraja jula dostave predloge, rečeno je na sednici i navedeno da će dokument biti na raspravi u septembru.

Inače, KONUS je još u junu 2013. godine formirao radnu grupu i rasprava je trebalo da bude održana prošlog oktobra ali se komisija ni do danas nije sastala. Radna grupa ima zadatak da predloži kriterijume koje usvaja Nacionalni savet za visoko obrazovanje, rečeno je na sednici.

Na sednici nacionalnog Saveta za visoko obrazovanje istaknuto je da je trenutno na snazi preporuka tog tela o bližim uslovima za izbor u zvanja, ali univerziteti ne moraju da je primenjuju.

Predsednik Saveta prof. dr Srđan Stanković smatra da ne postoji dobra volja da se to pitanje reši. On je na sednici rekao da je komisija Saveta još u oktobru 2012. godine predložila kriterijume ali da su odbijeni na KONUS-u.

Prorektorka za nauku UB Ivanka Popović navela je na sednici neke od kriterijuma koji bi morali biti uzeti u obzir. Tako, da bi neko bio biran u više zvanje, mora da ostvari rezultate "u nastavnom i naučnoistraživačkom radu, da pokaže stručno-profesionalni doprinos, doprinos akademskoj i široj zajednici, kao i u saradnji sa visokoobrazovnim i naučnim institucijama u zemlji i inostranstvu".

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević, predsedavajući KONUS-om, smatra da je naučni rad glavni kriterijum za ocenu da li je neko kompetentan za univerzitetskog nastavnika.

Rektor privatnog Univerziteta Metropolitan Dragan Domazet međutim mišljenja je da prilikom izbora u zvanja treba gledati "celokupnu ličnost i doprinos kandidata".

Prema njegovim rečima, nijedan od kriterijuma ne treba da bude dominantan, jer će na primer insistiranje da ključni budu naučni radovii i njihovo objavljivanje u priznatim časopisima, nastavnike pretvoriti u "pisce radova".

Zbog "relaksiranog" odnosa univerziteta prema ovom pitanju, izmenama Zakona o visokom obrazovanju, koje treba da budu usvojene pre jeseni, predviđeni su rokovi za definisanje minimalnih kriterijuma za izbor u nastavnička zvanja.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje ima najviše tri meseca da utvrdi kriterijume, a KONUS šest meseci da ih predloži.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.