Još 40 novoobolelih od žutice

Izvor: Politika, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još 40 novoobolelih od žutice

Niš – U poslednja 24 časa kroz ambulante i bolnički deo Klinike za infektivne bolesti u Nišu prošlo je novih 40 pacijenata zaraženih žuticom. Od ovog broja, rekao nam je direktor ustanove prof. dr Žarko Ranković, 11 pacijenata je hospitalizovano, a ostali su poslati na kućno lečenje i kućnu izolaciju. "Kod svih pacijenata koji su od juče do danas u podne pregledani utvrđena je žutica, odnosno postojanje virusa hepatitisa A. Najteže slučajeve, s velikim mučninama i drugim tegobama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zadržali smo na klinici, gde su pod stalnom terapijom i lekarskim nadzorom".

Na Klinici za infektivne bolesti stalno je između 40 i 50 hospitalizovanih pacijenata, kaže prof. Ranković, ističući da se jedan broj obolelih, s boljom kliničkom slikom, upućuje na kućno lečenje:

– Već je rečeno da su u dosadašnjoj epidemiji registrovana obolevanja od žutice s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom. Upravo zato, bez obzira na to što je naša klinika u svemu spremna da primi i zbrine sve pacijente obolele od hepatitisa, nije baš neophodno da svi budu hospitalizovani. Ostavljamo na bolničkom lečenju samo teže pacijente i one koji kod svojih kuća nisu u mogućnosti da obezbede neophodnu izolaciju. Ovaj tip žutice ipak se leči u kućnim uslovima uz obaveznu izolaciju i zbog toga i nastojimo da što manji broj obolelih da zadržavamo na klinici.

Konačno se u Nišu, mada se još ne zna zašto o tome nije bilo reči odmah i zašto se punih sedam dana oklevalo da se javnost obavesti o pojavi žutice, progovorilo i o mogućim uzrocima obolevanja građana. Ono što je, svakako, najvažnije jeste to da je u startu demantovano da je uzrok pojave žutice voda. Načelnik zdravstvene inspekcije dr Radica Nikolić je za "Politiku" juče rekla:

– Najargumentovanije, posle brojnih analiza i laboratorijskih ispitivanja, tvrdim da voda nije uzročnik pojave žutice. Neodgovorno je bilo od jednog lokalnog televizijskog kanala da bez ikakve provere i bez ikakvih dokaza objavi netačnu, neistinitu informaciju da je voda uzrok oboljenja. To jednostavno nije tačno, Niš ima odličnu i higijensko-bakteriološki potpuno ispravnu vodu, koja se i u našoj inspekciji, ali i u preduzeću "Naisus" kontroliše i proverava na svaka dva sata i u normalnim uslovima, a ne samo sada kada je proglašena epidemija.

Profesor dr Žarko Ranković, direktor Klinike za infektivne bolesti, govoreći o mogućim uzrocima epidemije, rekao nam je:

– Samo su tri moguća uzroka za pojavu ovog tipa žutice: hidrični, znači od vode, alimentarni, od hrane, i kontaktni. Kako je voda ispravna, a mala je verovatnoća da se na području celog grada, jer pacijente imamo iz svih krajeva i kvartova Niša, svi zaraze hranom, ostalo je da osnovano sumnjamo da su lična higijena i kontakt sa osobama koje su zaražene virusom hepatitisa A jedini uzrok sadašnjeg masovnog obolevanja i pojave epidemije širih razmera.

Niški epidemiolozi, posebno sa Instituta za javno zdravlje, zvanično je rečeno, očekuju da će i tokom narednih mesec i po dana biti mnogo obolelih od žutice...

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.