Joksimović: Država mora da stvori uslove za Paradu ponosa

Izvor: Politika, 12.Sep.2014, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Država mora da stvori uslove za Paradu ponosa

Komesar nemačke vlade za ljudska prava Kristof Štreser ocenio je danas da je za Srbiju, u kontekstu evropskih integracija, važno da Parada ponosa bude održana.

BEOGRAD –Srpska ministarka zadužena za evropske integracije Jadranaka Joksimović rekla je dana da država ima načine da stvori uslove da se Parad ponosa održi 28. septembra u Beogradu.

Ona je za radio-televiziju Srbije kazala da u zemlji postoji jako puno problema i da je došlo vreme da se društvo „relaksira” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od nekih tema”.

„Naše društvo mora da poštuje Ustav, da se omogući sloboda okupljanja i da se pruži mogućnost svima da izraze svoje ljudsko pravo”, kazala je Joksimovićeva.

Održavanje Parade ponosa u okviru Nedelje ponosa, prema njenim rečima, bile su time jučerašnjeg sastanka s predstavnikom Vlade Nemačke za ljudska prava Kristofom Štreserom.

Štreser: Parada signal da država štiti prava svih građana

BEOGRAD – Komesar nemačke vlade za ljudska prava Kristof Štreser ocenio je danas da je za Srbiju, u kontekstu evropskih integracija, važno da Parada ponosa bude održana, jer bi time dokazala da štiti i poštuje prava svih građana, uključujući pripadnika LGBT zajednice.

Štreser, koji je i poslanik u Bundestagu, rekao je Tanjugu da bi održavanje Parade 28. septembra predstavljalo „veoma snažan signal” jer Nemačka, kao i druge članice EU, smatra da nije dovoljno samo imati dobre zakone, već ih treba i implementirati.

„Srbija je proteklih godina usvojila veoma dobre zakone o diskriminaciji i seksualnim manjinama i mi očekujemo da ti zakoni budu implementirani, a to se može desiti samo ako ti ljudi (LGBT) imaju ista prava kao i druge osobe: pravo na slobodno okupljanje, slobodan govor, i stoga je veoma važno da Parada bude održana”, rekao je Štreser.

To bi, prema njegovim rečima, bio veoma pozitivan i snažan signal u procesu pristupanja Srbije EU.

On je naglasio da, lično, snažno podržava članstvo Srbije u EU i da je to jedan od razloga iz kojih želi da nađe načine za zajedničku saradnju, „ne protiv srpske vlade, već zajedno s njom”.

Na pitanje šta će biti ako Parada ipak bude iz bezbednosnih razloga zabranjena, Štreser je odgovorio da to jeste ključno pitanje.

„Prema shvatanju ne samo Nemačke, već svih zemalja članica EU, zaštita slobode okupljanja je jedan od glavnih zadataka države i država mora da omogući ljudima da demonstriraju”, istakao je on.

Nemački komesar je rekao da je juče razgovarao s nekoliko ministara u Vladi Srbije i da je od svih dobio pozitivne signale i poruku da su svesni napora koje treba uložiti na putu ka EU, posebno kada je reč o pregovaračkim poglavljima 23 i 24 - poštovanju ljudskih prava i vladavini prava.

„Stekao sam utisak da postoji volja, ali da oni strahuju da se ne ponove prizori iz 2010. godine - nasilje, povređeni policajci - i da takva slika Srbije ne ode u javnost širom Evrope i sveta. Ali, ja mogu samo da kažem da bi bilo gore da parada ne bude održana”, napomenuo je Štreser.

On je poručio i da ne bi bilo dobro da prevladaju argumenti da nema dovoljno policajaca da štite skup.

„Čujem da će istog dana, 28. septembra, biti tri fudbalske utakmice 'visokog rizika', a čuo sam juče da pokušavaju da nađu 'izlaznu strategiju', a to ne bi bilo dobro”, upozorio je on.

Beta

objavljeno: 12.09.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Joksimović: Država mora da stvori uslove za Paradu ponosa

Izvor: Blic, 12.Sep.2014

Srpska ministarka zadužena za evropske integracije Jadranaka Joksimović rekla je dana da država ima načine da stvori uslove da se Parad ponosa održi 28. septembra u Beogradu...Ona je za radio-televiziju Srbije kazala da u zemlji postoji jako puno problema i da je došlo vreme da se društvo "relaksira"...

Nastavak na Blic...

Ministarka Joksimović: Država ima načine da stvori uslove za Paradu ponosa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Sep.2014

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranaka Joksimović rekla je da država ima načine da stvori uslove da se Parada ponosa održi 28. septembra u Beogradu..."Naše društvo mora da poštuje Ustav, da se omogući sloboda okupljanja i da se pruži mogućnost svima da izraze svoje ljudsko pravo",...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ministarka Joksimović: Ustav mora da se poštuje, mora biti uslova za Prajd!

Izvor: NaDlanu.com, 12.Sep.2014

Jadranaka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije kaže da država ima načine da stvori uslove da se Parad ponosa održi 28. septembra u Beogradu...Ona je rekla da u zemlji postoji jako mnogo problema i da je došlo vreme da se društvo "relaksira od nekih tema"..."Naše društvo mora...

Nastavak na NaDlanu.com...

Joksimović: Država može i mora da stvori uslove za Paradu ponosa

Izvor: Blic, 12.Sep.2014

Srpska ministarka zadužena za evropske integracije Jadranaka Joksimović rekla je da država ima načine da stvori uslove da se Parad ponosa održi 28. septembra u Beogradu...Ona je rekla da u zemlji postoji jako puno problema i da je došlo vreme da se društvo "relaksira" od nekih tema"... - Naše...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.