Jezero Perućac puno otpada, u toku akcija čišćenja

Izvor: Blic, 21.Maj.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezero Perućac puno otpada, u toku akcija čišćenja

Iz jezera Perućac godišnje se izvadi oko 5.000 kubika otpada - uglavnom plastične ambalaže i granja, koje se kraj brane nakupi kao prava deponija čitavog uzvodnog drinskog sliva. Akcija čišćenja jezera do sada je imala samo kratkotrajni efekat, jer se nije rešavao uzrok problema. Uz najavljenu pomoć Ministarstva životne sredine nazire se kraj ružnom prizoru, javlja RTS.

Stanovnici Bajine Bašte su krenuli u veliku akciju uklanjanja smeća, ali je ovog puta, uz pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ministarstva životne sredine, dugoročno rešenje problema izvesnije, navodi RTS.

Mada se svakog proleća u čišćenju angažuje dvadesetak ljudi, tokom leta pet do šest radnika, a specijalni brodić krstari skoro neprestano, jezero je zarobljeno otpadom.

Marija Korolin, radnica na čišćenju, kaže da sakupe barem 150 džakova đubreta. Ove godine, pridružili su im se i srednjoškolci.

"Ovo jezero treba da bude čisto, radi nas jer se mi tu kupamo i ljudi koji dolaze sa strane treba da vide naše lepe predele", izjavila je Kristina Todorović, učenica Tehničke škole u Bajinoj Bašti.

Ovakva aljkavost i neodgovornost zelenu Drinu pretvara u plivajuću deponiju, a opštinu i Nacionalni park svake godine košta 20.000 evra, koliko košta uklanjanje smeća sa jezera.

I sve dok se samo saniraju posledice, a ne eliminišu uzroci, a oni su uzvodno na divljim deponijama pritoka i same Drine, na njenom putu kroz Crnu Goru, Bosnu i Srbiju, sve što se radi je kratkog daha.

"Naša želja je da institucije države Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine sednu za sto, naprave jednu vrstu sagledavanja i merenja ovog problema, a onda da mi ovde na terenu dobijemo podršku i da problem rešimo, a da u budućnosti svest građana u celom slivu bude takva da ovog smeća više nema", rekao je Boban Tomić, direktor Nacionalnog parka Tara.

Do tada će Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja pomoći da se jezero zaštiti i otpad efikasnije odstrani.

"Predlog Nacionalnog parka jeste da se na Perućcu postavi plutajuća brana, koja će sprečiti smeće da se nekontrolisano širi po jezeru, da se na užem delu jezera prihvati smeće koje dolazi iz sliva Drine i da se na obali prikuplja otpad, razdvaja i šalje dalje na reciklažu", objasnio je Milan Kinđić, direktor akcije "Očistimo Srbiju" pri Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

Plutajuća brana bila bi i isplativo rešenje. Nacionalni park će uskoro taj projekat dostaviti Ministarstvu i očekuje se da će vrlo brzo biti i realizovan, a ovakve slike sa jezera ostati samo kao opomena štete koju čovek može naneti prirodi i sebi, navodi RTS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.