Jevrejska opština obeležila Hanuku

Izvor: RTS, 09.Dec.2018, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevrejska opština obeležila Hanuku

Jevrejska opština Beograd obeležila je prigodnom proslavom 8. dan jevrejskog praznika svetla - Hanuku, uz tradicionalno paljenje hanuki svećnjaka.
Jevrejski narod slavi ovaj praznik osam dana uz običaj da svakog dana pali sveće, do osmog dana kada se pali svih osam svećica na hanuki svećnjaku.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić poželeo je gostima srećan praznik i svetlu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hanuku.
Osvrnuo se na reči iz svete jevrejske knjige Tora, podsećajući da ona uči ljude tajni davanja.
"Davanje je ukus života. Što više dajete, više uzimate za sebe", rekao je Medić.
On je istakao i da nije dovoljno samo zapaliti sveće kod kuće. Poruka Hanuke je kako je naveo, da "moramo osvetliti okolinu i od sebe dati svetlo drugima".
Svečanosti su, pored drugih gostiju, prisustvovali zamenik ambasadora Izraela u Srbiji Dženi Sedou, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, princeza Jelisaveta Karađorđević, predstavnici verskih zajednica i diplomatskog kora.
Tokom obraćanja zvanicam Vesić je čestitao praznik svim Jevrejima, i rekao da je radostan što se Jevrejska zajednica ponosno vraća u svoj Beograd.
"Poslednjih osam decenija do pre nekoliko godina jevrejska zajednica je živela u mraku. Sada se to menja...verujem da će jevrejska zajednica dati svoj doprinos srpskom društvu", rekao je Vesić. 
On je podsetio da je Srbija prva država u Evropi koja je jevrejskoj zajednici vratila imovinu i koja pokušava da ispravi ono što joj je učinjeno tokom holokausta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jevrejska opština obeležila praznik Hanuka

Izvor: Blic, 10.Dec.2018, 00:32

Jevrejska opština Beograd obeležila je večeras prigodnom proslavom 8. dan jevrejskog praznika svetla - Hanuku, uz tradicionalno paljenje hanuki svećnjaka.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.