Jet Airways u problemima

Izvor: TangoSix.rs, 17.Avg.2018, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jet Airways u problemima

Etihadove tri europske akvizicije, Air Berlin, Alitalia i Darwin otišle su u stečaj, od kojih dvije više ne postoje, a talijanska vlada želi spasiti Alitaliju na način da proda 49% udjela u kompaniji, za što se bore Lufthansa, Air France-KLM zajedno sa easyJetom i Wizz Air. I australijska akvizicija Etihada Virgin Australia je u ekstremno lošoj situaciji, zbog čega je Etihad prodao dio svojeg udjela kinezima. Afrički pak Air Seychelles je ušao u restrukturaciju, rasprodao širokotrupnu >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << flotu i ozbiljno smanjio broj letova. Broj letova i aviona u floti je osjetno smanjila i Air Serbija.
Do nedavno je Jet Airways jedini slovio kao primjer dobrog poslovnog modela unutar Etihadovih akvizicija (Etihad je vlasnik, 24% Jeta). Jet je u zadnje dvije godine prikazivao profit, naručio je čak 233 aviona (dva puta više od trenutne flote), te je prije samo par tjedana naručio čak 75 Boeinga 737MAX10.
Stoga je vijest da Jet ima novaca za samo 60 dana operacija pukla kao grom iz vedra neba. Kompanija je stoga zamolila pilote i ostale djelatnike da prihvate smanjenje plaće za do 25% idućih dvije godine, naglasivši da ako na to ne pristanu, da će vjerojatno svi ostati bez posla.
Da je kriza vrlo ozbiljna pokazuje činjenica da je Jet pristupio najvećim investicijskim fondovima među kojima i IndigoPartners sa ciljem da prikupe 350 do 400 milijuna USD svježeg kapitala. IndigoPartners, o kojem sam nedavno pisao, vlasnik je Wizz Aira, američkog Frontiera, maksičkog i kostarikanskog Volarisa i čileanskog JetSmarta. Ovaj mega-fond je nedavno naručio rekordnu narudžbu od nevjerojatnih 430 Airbusa A320 obitelji za gornje kompanije. Kompanija planira osnovati i kanadsku ultra-LCC, a bori se za vlasništvo nad španjolskom Voloteom. Upravo stoga Jet smatra da bi bio odlična nadopuna IndigoPartnersovom razvoju po kontinentima, jel u Aziji ovaj investitor trenutno nema akvizicija.
„Jet se za investiciju obratio i svom code-share partneru Delti Airlines“ / Foto: Jet Airways Jet se za investiciju obratio i svom code-share partneru Delti Airlines, koja je u posljednjih dvije godine investirala u više kompanija koje strateški smatra bitnima.
Jet planira plasirati novi set dionica vrijednosti do 400 milijuna USD. Jet prodaje i svoj frequent flyer program, u kojem Etihad ima 50,1% vlasništva. Procjenjuje se da program može vrijediti do 1,1 milijardi USD. Jet nije objavio svoje polugodišnje izvješće i to bez ikakvog objašnjenja. Procjenjuje se da je kompanija akumulirala preko 1,2 milijardi USD gubitka. Ovaj slučaj nevjerojatno podsjeća na Kingfisher Airlines, još jednu veliku indijsku kompaniju, koja je 2012. bankrotirala nakon pretjeranih narudžbi aviona, te financijskih dubioza nemogavši pronači investirore koji bi ih izvukli iz financijskog kraha. I Air Indija je u enormnoj financijskoj krizi prizemljivši 19 aviona radi nedostatka dijelova za iste.
Jet u floti ima 121 avion, od čega 19 širokotrupaca, leti na 67 destinacija, ima 215 linija i 570 dnevnih letova. Druga su najveća indijska kompanija, sa udjelom od 21,2%. Kompanija ima i LCC subsidiaries JetLite koji ima flotu od 8 Boeinga 737 i leti na 22 destinacije.
CAPA je objavila da će Etihad izaći iz vlasništva Jeta do prosinca (decembra) ove godine, no Etihad je isto demantirao i izjavio da nema planova izlaska iz kompanije. Podsjetimo se da je Etihad isto govorio i u slučaju Alitalije i Air Berlina, no samo nekoliko dana kasnije postupio je upravo drugačije. Etihad je u posljednjih dvije godine objavio gubitak od enormnih 3,4 milijardi USD, ogroman novac koji bi u ozbiljne probleme uvukao i bitno veće kompanije od Etihada. Kompanija u posljednje vrijeme smanjuje flotu i broj zaposlenih, te mijenja poslovnu strategiju.

The post Jet Airways u problemima appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.