Jesu li škole spremne za 1. septembar?

Izvor: RTS, 15.Avg.2013, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jesu li škole spremne za 1. septembar?

Mnogo nepoznanica i nerešenih pitanja samo dve nedelje do početka školske godine, poručuju prosvetari. Malo interesovanje za pojedine zanate, zbog čega je neizvesna sudbina nekih odeljenja. Poluprazna odeljenja stvaraju i višak zaposlenih.

Do početka školske godine ostalo je nešto više od dve nedelje, a kako tvrde prosvetari  mnogo je nepoznanica i nerešenih pitanja. Zbog malog interesovanja za zanate pojedini učenici ne znaju u koju će školu zapravo ići. I spisak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prekobrojnih profesora biće duži. Sindikati procenjuju da će još 200 profesora ostati bez posla.

Neki maturanti su u poništenoj maturi iskoristili priliku i na lakši način upisali željenu školu, dok pojedini koji su se opredelili za zanat još uvek ne znaju da li će moći da se školuju. Roditelji su uglavnom ljuti i razočarani i dalje čekaju odgovor.

Jedan od roditelja Darko Ivković kaže da su u razgovoru sa detetom došli do zaključka da je zanimanje koje je u perspektivi tehničar mašinske energetike i to Tehničkoj školi Novi Beograd.

"Glasine kruže da ako ne bude dovoljno učenika da neće moći da formiraju odeljenje. Kad dete pođe u školu 1. sptembra da mu budu vraćena dokumenta. Da li to može da se dozvoli?", pita se Ivković.

Poluprazna odeljenja stvaraju i višak zaposlenih. Sindikati upozoravaju da će oko 200 nastavnika ostati bez posla, a josš 700 izgubiti pun fond časova, što listu od već 30.000 profesora bez pune norme čini predugom. Sindikati nude i rešenje za spas, kako kažu - i zanata i radnog mesta.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da se ovog momenta mora spasavati ono što se spasiti može.

"Moramo nekakvim leks specijalisom doneti zakon koji će omogućiti da radnici ostanu na svom radnom mestu bez obzirom što će odeljenja imati manje od 15 učenika i smanjiti odeljenja gde god je to moguće", kaže Janković.

Za razmatranje tog zahteva, sindikati će morati da sačekaju novog ministra, poručuju nadležni, a broj prekobrojnih biće poznat za nekoliko dana.

Pomoćnik minstra prosvete za osnovno i predškolsko vaspitanje Ljubisa Antonijević kaže da će stupanjem novih zakona biti omogućeno da se zakonski penzioniše oko 5.000 zaposlenih u preškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

Prema njegovim rečima, to je mnogo više od onih tehnoloških viškova eventualno koji će se pojaviti.

Situacija se razlikuje od grada do grada. U Čačku će ove godine u srednjim školama biti deset odeljenja manje, a onda i manje posla za profesore. Ima, međutim, i primera dobre prakse.

Načelnik školske uprave u Kragujevcu Radojko Damjanović kaže da imaju oko 50 ljudi koji imaju problem sa fondom časova, za razliku od prošle godine kad ih je bilo 90 ili pre dve godine - 300.

"Mi smo, iako se smanjivao broj odeljenja, vodili računa da ne raspisujemo konkurse za nova radna mesta, već smo rasporađivali ljude sa manjim fondom časova", kaže Damjanović.

Kada je reč o osnovnoj školi, svi koji su očekivali smanjen fond časova, biće razočarani. Ni toga, kao ni uvođenja novih predmeta, o čemu su pisali pojedini mediji, neće biti, poručuju iz Ministarstva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.