Jesen bez mališana u dečjem gradu na Tari

Izvor: Politika, 15.Nov.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jesen bez mališana u dečjem gradu na Tari

Odmaralište Mitrovac, u kome godišnje boravi i po 12.000 osnovaca i srednjoškolaca, ove jeseni je ostalo prazno zbog nedoumica u vezi sa organizovanjem nastave u prirodi i aktuelnog gripa

Mitrovac na Tari – Odmaralište Mitrovac na Tari, najveći dečji grad na Balkanu, na proplanku među stoletnim šumama, ovih dana ne odjekuje od graje mališana. Da nije zaposlenih u odmaralištu, sasvim bi bila prazna zdanja paviljona, izgrađenih u planinskom stilu, a pusto >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bi bilo i šetalište koje su ovde, po ugledu na prestoničku pešačku zonu, Knez Mihailovom ulicom nazvali.

– Dece nema zbog prethodnih nedoumica u vezi sa organizovanjem nastave u prirodi, a onda je nastupila i ova situacija sa novim gripom, pa su ugovaranja dolaska dece predškolskog i školskog uzrasta, inače tradicionalo aktuelna u ovo doba godine, stavljena po strani. Čekamo dalja uputstva iz resornih ministarstava, ponašaćemo se u skladu sa razvojem epidemije. Mi već preduzimamo mere pojačanog higijenskog nadzora, ovde postoji i ambulanta, sanitarno vozilo, radi lekar, tako da smo potpuno spremni ako bi se ipak donela odluka da deca mogu da ovde borave – objašnjava direktorka Centra dečjih letovališta Beograda Neda Novaković.

Uprkos svemu, roditelji predškolske dece su iskazali zainteresovanost da njihovi mališani tokom decembra i u prva tri meseca naredne godine zimuju u Mitrovcu. Što se tiče osnovaca, videće se šta će biti oko njihove nastave u prirodi, beogradske škole su za sada uzdržane.

Mitrovac je decenijama jedno od najposećenijih dečjih odmarališta: godišnje u njemu boravi i do 12.000 osnovaca i predškolaca, uglavnom beogradskih. Poslednjih godina, dva paviljona su temeljnije obnovljena, u ostalim je zamenjena stolarija. Stigao je i nameštaj koji je bio korišćen tokom Univerzijade, održane minulog leta u našoj zemlji.

Usred Nacionalnog parka Tara, Mitrovac poseduje sve što je potrebno za odmor mladih i nastavu u prirodi: učionice na otvorenom, bazen, skijališta, prodavnice, ambulantu...

Odmaralište radi u sastavu Centra dečjih letovališta grada Beograda, specijalizovane ustanove koja uz Mitrovac gazduje i sličnim objektima na Goču, Rudniku i Bukulji. Ove godine na Mitrovcu se već odmaralo oko 9.000 predškolaca i oko 3.000 osnovaca iz 32 beogradske škole. Kako su nam ovde rekli, već su stasale generacije prestoničkih mališana čiji su roditelji, boraveći kao deca u Mitrovcu, prvi put spoznavali lepotu netaknute prirode.

Branko Pejović

[objavljeno: 16/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.