Jelisaveta Veljković, vršnjakinja „Politike”

Izvor: Politika, 22.Jul.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelisaveta Veljković, vršnjakinja „Politike”

„Politika” je u januaru proslavila ove godine jubilej – 110 godina postojanja i svedočenja o najburnijim i najslavnijim danima naše istorije. Mnogi bi se iznenadili, ali postoji u Srbiji i jedna gospođa, vršnjakinja našeg lista, koja je upravo ovih dana duvala u svećice na torti sa brojem 110! To je Beograđanka Jelisaveta Veljković Cenka, počasni član Crvenog krsta i vlasnik jedne od najlepših senjačkih bašta. Priču o njoj donosi „Ilustrovana Politika” u najnovijem broju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz pera Jelene Bošković.

– Šta bih mogla da poželim, osim da mi sva deca dođu, da se svi okupimo. I da me zdravlje posluži. Jeste da mi je malo desno oko popustilo, slabi mi sluh, muči me viši pritisak.

Gospođa Jelisaveta kaže da do 99. godine nije slavila rođendane, da bi se familija prvi put okupila 2003. godine, kada je navršila vek. Došlo joj je sedmoro dece, dvadeset dvoje unučadi, praunučadi i čukununučadi. Ovaj 110. rođendan proslavila je sa onima koji su blizu, jer Cenkini naslednici žive i u Americi i Kanadi.

Jelisaveta je rođena 18. jula 1904. u Gorskom Kotaru na Ravnoj Gori, kao drugo od sedmoro dece. Završila je pet razreda osnovne, a volela je i školu i očev šnajderaj. Ipak, odlučila je da dođe u Beograd. Sa stisnutom torbom u ruci, šesnaestogodišnja Jelisaveta prvi put je kročila na beogradsku kaldrmu, tek obnovljenu posle Prvog svetskog rata. Stanovala je sa prijateljicama, a preko puta nje mladi dekorater Narodnog pozorišta Stanislav Veljković.

– Udala sam se sa dvadeset godina. Stanislav i ja smo se venčali u maloj Crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu.

U dvorištu na Karaburmi Jelisaveta je prala rublje u koritu, ložila vatru, a sa obližnje pijace vodu donosila. Posle šezdeset i tri godine srećnog braka, suprug Stanislav je 1983. godine preminuo.

– Od kada sam operisala kataraktu ne smem da gledam televiziju, jer kvarim oči. Čitala sam do prošle godine molitvenik. I novine prelistavala, odozgo sve naslove pogledam, ali sada više ne mogu, izdao me vid.

Za njene godine postarala se, veli Cenka, i genetika. U familiji joj je jedino majka ranije umrla, dok joj je tetka preminula u sto trećoj, a ujak godinu kasnije.

– Molim se svako veče Bogu pred spavanje. Molitvenik držim u ruci, ali ne mogu da čitam, a i ne moram, znam sve napamet – kaže Jelisaveta Veljković u najnovijem broju „Ilustrovane Politike”.

B. B.

objavljeno: 23.07.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.