Izvor: B92, 12.Sep.2010, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelenin oporavak posle operacije

Šabac -- Petnaestogodišnja Jelena Marković iz Šapca, posle godinu i po dana lečenja od akutne leukemije u Italiji, po prvi put je došla na desetak dana u Srbiju.

I pored neizvesnih lekarskih prognoza da će ozdraviti, obavljena je transplantacija matičnih ćelija, a nedavno je stigla vest da je devojčica van životne opasnosti.

Brojnim akcijama, u koje se uključila i televizija B92, prikupljeno je dvadesetak hiljada evra. Jelena i njeni roditelji se nadaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će zahvaljujući humanim ljudima biti skupljeno još novca.

Troškovi lečenja premašuju 150 hiljada evra.

Ovo je prvi Jelenin dolazak kući posle devet meseci provedenih u bolnici u Peruđi. U pratnji roditelja koji su sve vreme uz nju, došla je da vidi rodbinu, školske drugare i prijatelje.

"Jako sam poželela baku, rodbinu i sve ostale. Jako sam bila uzbuđena kada sam došla", kaže Jelena Marković.

Jeleninom dolasku najviše se obradovala baka Dobrina.

"Obradovala sam se, videla sam je zdravu "nadam se da če mi sada sve češće dolaziti", kaže Jelenina baka.

Poseldnjih godinu i po dana Jelena je provela u bolnici boreći se sa najtežim oblikom leukemije, netipičnim za četnaestogodišnju devojčicu. Iako su procene za uspešnu transplanatciju matičnih ćelija bile jedva dva procenta, majka je bila donor i presađivanje je obavljano u februaru u bolnici u Peruđi.

Tek pre desetak dana lekari su rekli da je van životne opasnosti. Sve vreme trajala je humanitarna akcija prikupljanja pomoći za troškove lečenja.

Posle priloga emitovanog na B92, na račun za pomoć uplaćeno je četiri hiljade evra.

"Treba nam 150 hiljada evra da se uplati na račun bolnice u Peruđi. To je velika suma novca za našu malu državu. Uz pomoć dobrih ljudi, prikupili smo nešto novca. Uključile su se firme, dobri ljudi i mnogi koji su želeli da učestvuju u akciji prikupljanja pomoći za našu Jelenu", kaže Snežana Marković, Jelenina majka.

Za nekoliko dana Jelena, koju su novinari u Italiji zbog borbe sa teškom bolešću nazvali srpsko čudo, vraća se bolnicu a roditeljima predstoji nova broba da pronađu novac za troškove lečenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.