Jegeševa rampa „Njegošu”

Izvor: Politika, 10.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jegeševa rampa „Njegošu”

Već godinu dana traje izbor direktora OŠ „Petar Petrović Njegoš” u Vrbasu, jer Sekretarijat za obrazovanje Vojvodine ne prihvata odluke školskog odbora i stavove nastavničkog veća

Vrbas – Mada je školski odbor OŠ „Petar Petrović Njegoš”, nakon sprovedenih konkursa za izbor direktora, već tri puta većinom glasova ukazao poverenje istoj kandidatkinji, uz prethodnu punu podršku nastavničkog veća – Sekretarijat za obrazovanje AP Vojvodine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odbija da se saglasi sa takvom odlukom.

Dugogodišnji direktor ove škole Malisav Simićević kaže za naš list da su „namere aktera ovakve politike u funkciji razaranja sistema obrazovanja u Srbiji".

U prva dva navrata, nadležni sekretarijat je odbijanje obrazložio činjenicom da kandidatkinja Miroslavka Šekarić, profesor razredne nastave, ne ispunjava uslove saglasne jednoj odredbi Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (član 58, stav 3), da bi se, nakon zvaničnog tumačenja Ministarstva prosvete Srbije – ispostavilo da to nije tačno. Uz to, nakon drugog konkursa, kao razlog za odbijanje davanja saglasnosti na izbor Šekarićeve, u rešenju koje je potpisao pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš, navedena je i žalba jedne od kandidatkinja koja, uzgred budi rečeno, nije dobila podršku ni nastavničkog veća, ni školskog odbora.

Sredinom septembra, usledio je i treći konkurs, i opet je apsolutnom većinom glasova izabrana Miroslavka Šekarić. Ali, umesto potvrde izbora, pokrajinski sekretar Zoltan Jegeš donosi rešenje o postavljenju vršioca dužnosti direktora škole.

„Pokrajinski sekretar je za v. d. direktora postavio osobu koja je pet puta konkurisala za to mesto i nikada nije dobila većinu u nastavničkom veću, niti ijedan glas na školskom odboru. Time je grubo srozano dostojanstvo škole, napadnuti su moralni integritet i etika nastavničkog kolektiva”, navedeno je, između ostalog, u dopisu komisije nastavničkog veća, upućenom ministru prosvete Žarku Obradoviću, sa zahtevom da u školu uputi inspekciju, kako bi se, ističe se u dopisu, „utvrdilo pravo stanje stvari i stalo na put samovolji i nezakonitim postupcima pokrajinske prosvetne administracije".

Predsednik školskog odbora Rajko Krivokapić kaže za „Politiku" da je „rašomonijada" oko izbora direktora OŠ „Petar Petrović Njegoš" nastala kao rezultat „političkih interesa i mešetarenja", što bi, kako ističe, moglo da izazove i neželjene lančane posledice u sistemu obrazovanja u ovom delu Srbije.

P. Koprivica

[objavljeno: 11/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.