Jeftiniji energenti

Izvor: Glas javnosti, Beta, 04.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftiniji energenti

BEOGRAD - Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je da Vlada Srbije nije planirala povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV), kako bi se obezbedili predviđeni prihodi budžeta u 2009. godini.

- Vlada će sve učiniti da prihodi budžeta ne budu manji nego što je planirano, pre nego se odluči za povećanje PDV - rekla je Dragutinovićeva u intervjuu za agenciju Beta.

Ona je naglasila da će boljom kontrolom naplate poreza i carina biti nadoknađeni manji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << budžetski prihodi, koji će biti posledica smanjenog uvoza usled ekonomske krize.

- Povećanje PDV bila bi krajnja mera na koju bi se vlada odlučila, ukoliko bi i prihodi budžeta, i pored strožije kontrole naplate, bili takvi da bi se dovelo u pitanje ispunjavanje obaveza prema budžetskim korisnicima“, naglasila je Dragutinovićeva.

Prihodi od carina zbog smanjenog uvoza, kako po količini tako i po vrednosti, prema njenim rečima, već su poslednjih meseci manji nego što je uobičajeno, a očekuje se da će tako biti i u narednim mesecima.

Dodala je da su u budžet za 2009. godinu već uračunati manji prihodi od carina zbog primene prelaznog trgovinskog sporazuma.

- Tek posle prvog kvartala znaće se da li se ispunjava plan prihoda i da li vlada treba da preduzima neke mere kako bi se redovno izmirivali planirani izdaci budžeta“, istakla je Dragutinovićeva.

Sve mere koje vlada bude preduzimala, kako je rekla, moraće da se usklađuju sa dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i ciljem da inflacija u 2009. godini bude osam odsto.

O sprovođenju tog plana, kao i održavanju stabilnosti finansijskog sektora vlada i Narodna banka Srbije (NBS) su potpisale memorandume koji su, potvrdila je ministarka, dostavljeni MMF.

- To je bio uslov da MMF u drugoj polovini januara odobri Srbiji novi aranžman iz predostrožnosti, koji omogućava povlačenje oko 520 miliona dolara - objasnila je ona.

Ministarka je rekla da očekuje da neke cene u 2009. godini budu snižene, pre svega cene energenata, što može doprineti lančanom pojeftinjenju i ostvarivanju planirane inflacije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.