Jedna zgrada a dva udruženja

Izvor: Blic, 01.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedna zgrada a dva udruženja

Novinarska udruženja - Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije - već godinama se spore oko zgrade u Resavskoj 28 u Beogradu. Oba udruženja nalaze se u ovoj zgradi, ali je kao vlasnik uknjiženo samo Udruženje novinara Srbije.

Tužbom koju je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pokrenulo protiv Udruženja novinara Srbije (UNS) se, kako za „Blic" navodi Nadežda Gaće, predsednica tog udruženja, traži preispitivanje svojinskih odnosa nad pomenutom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zgradom. Ovaj potez NUNS-a svojevrsni je odgovor na tužbu UNS-a koji, prema njenim rečima, želi da preinači raniju odluku svog Izvršnog odbora kojom je Nezavisnom udruženju novinara omogućeno da koristi jedan sprat zgrade u Resavskoj.

- Tužili su nas kako bi nas isterali odavde. Međutim, pošto bi to iseljavanje bilo skandal, mislim da je njihov cilj zapravo da tako vrše pritisak na nas i nateraju nas da priznamo vlasništvo UNS-a nad celom novinarskom zgradom - kaže Nadežda Gaće, dodajući da Nezavisno udruženje novinara ne pristaje na to jer je, kako kaže, jednako kao i UNS legalno i legitimno novinarsko udruženje.

Sada, navodi naša sagovornica, NUNS koristi samo jedan od šest spratova pomenute zgrade. - U drugom je UNS, a ostale izdaju. Mi smo predlagali da se cela zgrada, koja je pre više od 70 godina i napravljena kao dom štampe, pretvori u zadužbinu i služi na dobrobit svim novinarima bez obzira na to u kom su udruženju. Predlagali smo i da u telu koje bi upravljalo prikupljenim materijalnim sredstvima budu i njihovi i naši ljudi. Međutim, naš predlog UNS nije prihvatio - kaže Gaće.

Najteže u unutrašnjosti

- Medijska scena u Srbiji veoma je loša. Poslednjih godina, osim političkih novinari su i pod jakim pritiskom novobogataša. Oni znaju koliko je važno vladati medijima jer kako drugačije objasniti toliki njihov interes da kupuju medije. Mislim da je ipak teže novinarima koji rade u unutrašnjosti. Tamo se često dešava da lokalni direktori i političari novinarima uskraćuju akreditacije i ne daju informacije. Mi u takvim slučajevima reagujemo. Oni se izvinjavaju da nisu krivi, da je kriv neko od nižih službenika i povlače svoje odluke o uskraćivanju akreditacija - navodi Nadežda Gaće.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.