Jedino robotika može da spasi užički vodovod

Izvor: Blic, 09.Feb.2017, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedino robotika može da spasi užički vodovod

Nemačka kompanija "Ludvig Fajter" i rječka "Indo Eko" dostaviće užičkom vodovodu predlog rekonstrukcije dotrajale magistralne cevi, duge 4,7 kilometara, koja snabdeva više zone grada.

Problematična cev postavljena još 1981, samo u prošloj godini pucala je pet puta i pojedine delove Užica danima ostavljala bez vode. Preko dva miliona dinara u 2016. goidni uloženo je za sanaciju havarija.

Problem nije samo novac već i nepristupačan teren kojim je magistralni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vod trasiran.

- Inženjeri "Ludvig Fajtera" su bili u Užicu i rekli da nisu videli teži teren za rekonstrukciju vodovodne mreže. Do kraja februara dostaviće projekat, predračun i plan dinamike radova. Ponudu očekujemo i od riječke firme koja je takođe obišla trasu - izjavio je Duško Ljujić, direktor užičkog "Vodovoda".

U protekle skoro četiri decenije na trasi magistralnog cevovoda niklo je mnogo kuća, uglavnom nelegalno, pa se zamena cevi ne može vršiti kopanjem.

Postoje tri mogućnosti rekonstrukcije i svaka zahteva upotrebu robotike.

- Prvom metodom uvlačile bi se nove cevi kroz postojeće i uništavale bi ih. Druga podrazumeva da mašina uvlači u cevovod polietilensku cev manjeg prečnika i samo je provuče kroz već postojeću i smanjuje presek cevovoda. Treća je tzv. metoda "uvlačenja čarapa", faktički naduvavanjem i pečenjem unutrašnje cevi spoljnu cev ojačava sa unutrašnje strane – objašnjava Ljujić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.