Izvor: Politika, 09.Feb.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan zakon, dva aršina

Apelacioni sudovi u Novom Sadu i Kragujevcu usvajaju tužbe policajaca za isplatu razlika u zaradama, a potpuno iste zahteve sudovi u Beogradu i Nišu odbijaju

Čačak – Policajac iz Novog Sada i Beograda isti su pred zakonom, ali ne i pred sudom. Prvi će dobiti naknadu za rad praznikom i noću, dok drugom ne sleduje ništa i još će morati da plati sudske troškove, iako im čak i Ustavni sud Srbije, posebnom odlukom, garantuje da su jednaki.

Advokat iz Čačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Goran Stamenić pred 20 osnovnih i sva četiri apelaciona suda zastupa 2.000 policajaca MUP-a Srbije koji tužbama zahtevaju da im država isplati neredovnosti iz razdoblja od 2007. do 2010. godine, odnosno naknade za prekovremeni, noćni i rad u dane državnih i verskih praznika. Reč je, uglavnom, o zahtevanim iznosima od 150.000 do 300.000 dinara, uključujući kamatu, i evo kako trenutno izgleda situacija na srpskom pravosudnom terenu:

– Apelacioni sud u Kragujevcu usvaja tužbene zahteve policajaca. Apelacioni sud u Novom Sadu takođe, ali tek posle odluke Ustavnog suda. Međutim apelacioni sudovi u Beogradu i Nišu i dalje odbijaju zahteve, iako je njihova osnovanost i matematički dokazana – kaže Goran Stamenić za „Politiku”.

On je još 2004. godine počeo da zastupa policajce u sporovima oko neisplaćenih neredovnosti, najpre 250 čuvara reda iz Čačka i Gornjeg Milanovca.

– Te sporove sam pravosnažno dobijao, verovatno jedini u Srbiji, ali već tada je bila očigledna nejednakost sudske prakse, pošto su policajci u Kraljevu, Užicu, Novom Pazaru ili Zrenjaninu gubili pokrenute postupke. Međutim, od kada je 29. novembra 2005. godine Zakon o unutrašnjim poslovima zamenjen Zakonom o policiji, postupajući sudovi počeli su da odbijaju i moje tužbene zahteve, s obrazloženjem da poslodavac ima samo mogućnost, ali ne i obavezu da policajcima utvrdi koeficijente za obračun plata od 30 do 50 odsto veće nego za druge državne službenike. Tada sam se žalbom obratio Ustavnom sudu Srbije, ukazujući na povredu garantovanih prava radnika MUP-a.

USS je, ističe Stamenić, 21. januara 2010. doneo Odluku Už-1530/08, koja je, zbog značaja za zaštitu ljudskih prava, objavljena u „Službenom glasniku Srbije”.

– U toj odluci kaže se da, ukoliko poslodavac zaposlenom u MUP-u nije utvrdio pomenuti veći koeficijent od 30 do 50 odsto, ne može uskratiti i pravo na uvećanu zaradu koju za rad na dan praznika, noću, rad u smenama i prekovremeni rad imaju svi zaposleni u Republici Srbiji. Nakon objavljivanja te odluke obratio mi se veliki broj policajaca i zastupam samo deo njih. Podnošenju svake pojedinačne tužbe prethodilo je obraćanje Republičkom javnom pravobranilaštvu, s predlogom za mirno rešenje spora, ali RJP se ni u jednom jedinom slučaju nije oglasio bilo kakvim odgovorom.

Stamenić napominje da donošenje različitih odluka od strane redovnih sudova u istoj ili bitno sličnoj činjeničnoj i pravnoj situaciji dovodi do povrede prava na jednaku zaštitu pred sudovima i drugim državnim organima, koje jemči član 36. stav 1. Ustava.

– Po stupanju na snagu Zakona o policiji zarade su ostale iste, jer se nisu izmenili ni koeficijenti, ni cene rada. Pošto u MUP-u kao policajci rade zaposleni sa istim ovlašćenjima, statusom i stručnom spremom, među kojima jedni imaju a drugi nemaju prekovremeni, noćni i rad na dane praznika, očigledno je da država jednako vrednuje različit rad, pa zaposleni uvek primaju istu platu, bez obzira na to koliko su stvarno vremena proveli na radu. To je suprotno Ustavom zajamčenom pravu na pravičnu naknadu za rad.

Stamenić dodaje da je u nekim od pomenutih gradova, gde su policajci pravnosnažno izgubili sporove, preuzeo te predmete i kroz ponavljanje postupka, nakon Odluka Ustavnog suda, pred istim sudovima pravosnažno dobio sporove u korist policajaca.

– Najnovijim izmenama i dopunama Zakona o policiji koje su u primeni od januara 2012. godine, konačno je predviđena isplata dodataka na platu, i to: za rad na dan praznika koji je neradni dan 121 odsto osnovne plate, za prekovremeni rad 28,6 odsto i za rad noću 28,6 procenata osnovne plate. To je, ipak, veliko priznanje borbi policajaca za pravo na pravičnu naknadu za rad, ali i još jedna potvrda da su njihovi dosadašnji zahtevi za isplatu neredovnosti zaista osnovani – kazao nam je Goran Stamenić.

Inače, oko 20.000 policajaca iz Srbije sudskim putem je zatražilo isplatu tih neredovnosti.

G. Otašević

objavljeno: 10.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.