Jedan tim iz dva grada

Izvor: Politika, 09.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan tim iz dva grada

Pošto su spojili inventivnost i već proverene mogućnosti nekadašnje fabrike „Filip Kljajić“, jedna beogradska i jedna kragujevačka firma sada planiraju zajednički izvoz u Austriju

Kragujevac – Između Beograda i Kragujevca nije sve kako treba još od 1841, kada je Mihailo Obrenović izmestio prestonicu iz ovog grada, a i danas postoje sporovi „ko je kome glava“, da li Beograd treba da bude „centar sveta“ i gde je mesto Kragujevca u Srbiji. I dok političari >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „mute vodu“, inventivni i preduzimljivi ljudi pokazuju da im saradnja nije strana i da ekonomija može da poveže „zavađene strane“.

„Tehno tim sistem“ iz Beograda, mlada firma osnovana pre dve godine, i kragujevačko preduzeće TSS „Metal industri“, deo nekadašnje fabrike „Filip Kljajić“, prvi put su se susreli aprila ove godine, na Sajmu građevinarstva u Beogradu, i već rade zajedno u okviru svog konzorcijuma. Za svega tri meseca saradnje, ove dve firme su uspele ne samo da se dogovore oko zajedničke poslovne politike, već i da naprave proizvod za izvoz.

Radi se o najmodernijim parking sistemima, pokretnim platformama za smeštaj vozila različite kubikaže i gabarita. Nije, naravno, reč o izumu, budući da se ovakvi sistemi parkiranja već decenijama prave i koriste u svetu, ali je svakako u pitanju dobar poslovni potez. Osnivač i vlasnik „Tehno tim sistema“ mašinski inženjer Sava Drakulić kaže da je zajedno sa preduzećem TSS „Metal industri“ našao „dobitnu kombinaciju“.

– Sreli smo se na ovogodišnjem Sajmu građevinarstva i brzo našli zajednički jezik. Za svega tri–četiri meseca napravili smo veliki asortiman proizvoda. To su pokretne platforme za parkiranje koje mogu da prime dva, četiri i šest vozila, a u stanju smo da napravimo i velika regalna skladišta. Do susreta sa kragujevačkom firmom bavili smo se uvozom ovih sistema, sada ih proizvodimo – objašnjava Drakulić za naš list.

Vlasnik TSS „Metal industri“ Milan Tomaš uspeo je brzo da prilagodi nekadašnje pogone „Filipa Kljajića“ zahtevima Beograđana i krene sa proizvodnjom koja, kako kaže, ima veliku perspektivu.

– U „Filipu“ smo zatekli stare mašine i stari način rada, ali smo neke naše proizvode uspeli da plasiramo u Austriju. Siguran sam da će izvoz u ovu i druge evropske zemlje sa novim proizvodima biti još profitabilniji – kaže Tomaš.

U Kragujevačkoj firmi, koja je nastala privatizacijom dela nekadašnje fabrike galovih lanaca „Filip Kljajić“, sada radi 50 radnika. Iako ih ima duplo manje nego pre privatizacije, firma radi efikasnije, objašnjava naš sagovornik.

– Otpustili smo polovinu zaposlenih, jer smo uvideli da ne možemo da opstanemo sa glomaznom administracijom koja je nekada činila čak 65 odsto preduzeća. Sada je u režiji svega deset radnika, a u proizvodnji 40. Zadržali smo stari program, reč je o transportnim skladišnim sistemima, tu su dizalice i mašine, ali smo otišli i korak dalje sa platformama za parkiranje. Moderno poslovanje zahteva stalni napredak i prilagođavanje zahtevima tržišta – objašnjava vlasnik TSS „Metal industri“.

Pošto je firmu „stavio na noge“, Milan Tomaš ju je prepustio svom sinu, koji uspešno realizuje projekat modifikacije transportnih linija u nekadašnjoj „Zastavi“, danas „Fijat automobili Srbija“ – FAS.

– Iako je konkurencija velika, uspeli smo da se kvalifikujemo za poslove modernizacije fabrike automobila koje sprovodi italijanska kompanija. To, međutim, nije i jedino što radimo, budući da proizvodimo i mašine za drobljenje kamena. Taj posao je išao dobro sve dok putari nisu stali, ali kako se sada pokreće izgradnja saobraćajnica i puteva, mislim da ćemo ponovo imati kupce – kaže Siniša Tomaš, naglašavajući da se ova mašina može upotrebiti i za reciklažu građevinskog otpada.

Pred beogradskom i kragujevačkom firmom tek stoje izazovi na tržištu, ali njihovo udruživanje govori da dva grada mogu uspešno da sarađuju i pored čestih sporova.

Brane Kartalović

objavljeno: 10/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.