Jedan čovek, a tri matična broja

Izvor: RTS, 11.Feb.2019, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan čovek, a tri matična broja

Koliko matičnih brojeva može da ima jedan čovek? Ne jedan, ne ni dva, već tri matična broja imao je Velimir Vučetić. Tako je u amanet svojim naslednicima, ni kriv ni dužan, ostavio da se bore sa administracijom. Kažu da su se i u MUP-u čudili ovom slučaju.
Kako je moguće da neko ima tri jedinstvena matična broja u kojima se razlikuju podaci o datumu i godini rođenja? – pita se Zdravko Vučetić, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je takvo iskustvo imao u vezi sa dokumentacijom pokojnog oca Velimira.

Kada su mu za potrebe ostavinske rasprave u opštinskoj kancelariji izdali Velimirovu krštenicu i umrlicu sa različitim podacima u matičnom broju, službenici u Poreskoj upravi nisu hteli da prime takav dokument.
"Oni su pogledali i rekli: 'Sve je u redu, ali ne možemo da vam izdamo dokument jer se ne slaže matični broj.' Njima je MUP poslao totalno drugi matični broj, po kome je sve isto osim što je moj otac tri godine mlađi. Službenica u Ljermontovljevoj ulici rekla je: 'Nema problema, dva broja, dešava se greška, sad ćemo proveriti.' Ukucala je u kompjuter da vidi koji broj je validan i onda je rekla: 'Gospodine, slučaj je mnogo ozbiljan. Prvi put se dešava u mom životu, on nema samo ta dva matična broja koja ste vi naveli, on ima kod nas još jedan matični broj, treći broj, gde se ne slaže datum rođenja", ispričao je Zdravko za RTS.
Od MUP-a je konačno dobio uverenje sa četvrtim jedinstvenim matičnim brojem pokojnog oca. Takav dokument je sada validan.
Zdravko kaže da je ocu, dok je bio živ, rođendanski poklon kupovao na Malu Gospojinu, mada je u ličnoj karti datum rođenja drugačiji.
"Tako da sam ja kupovao poklone za taj datum, a sad vidim da sam kupovao dan kasnije", primećuje Zdravko.
Velimir se, kako kaže njegov sin, nikada nije zaduživao niti uzimao kredit, zato i nije za tu svrhu koristio ličnu kartu sa pogrešnim podacima. Postavlja se pitanje – šta bi bilo da jeste, jer je zloupotreba tuđeg matičnog broja krivično delo.
"Ali češće služi kao sredstvo za ostvarenje težih krivičnih dela kao što je falsifikovanje isprave, prevara, falsifikovanje ili zloupotreba platnih kartica, takozvana krađa identiteta je veoma čest način zloupotrebe podataka o ličnosti, a internet i korišćenje društvenih mreža generalno su učinili frekventnijom ovu vrstu kriminaliteta", napominje prof. dr Mladen Milošević sa Fakulteta bezbednosti.
Kako ističu na Fakultetu bezbednosti, jedinstveni matični broj građana nije idealna metoda identifikacije, jer broj sam po sebi otkriva podatake o ličnosti: godinu i mesto rođenja i pol, a samo poslednje tri cifre rezultat su kompjuterske kombinacije.
"Bolje je rešenje koje postoji, recimo, u SAD – social security number – koje su primenile i neke evropske države, poput susedne Hrvatske. Takozvani 'osobni identifikacijski broj' predstavlja niz od jedanaest cifara za matični broj, pri čemu je deset cifara rezultat slučajne kombinacije, a 11. je rezultat proračuna. Na taj način vi ne otkrivate nijedan podatak o ličnost samim uvidom u matični broj", objašnjava profesor Milošević.
U slučaju penzionera Velimira Vučetića, koji je preminuo, teško je ući u trag ko je pogrešio prilikom upisa njegovog matičnog broja.
Jedinstveni matični broj je "govoreća šifra" koja može da otkrije sve o nama, ali i da se zloupotrebi – tuđim matičnim brojem može da se otvori račun u banci i podigne kredit na tuđe ime, ali i da se otvori firma.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"GOSPODINE, OVO JE OZBILJNO" Beograđanin posle smrti oca došao u MUP i doživeo ŠOK

Izvor: Blic, 12.Feb.2019, 12:32

Koliko matičnih brojeva može da ima jedan čovek? Ne jedan, ne ni dva, već tri matična broja imao je Velimir Vučetić. Tako je u amanet svojim naslednicima, ni kriv ni dužan, ostavio da se bore sa administracijom. Kažu da su se i u MUP-u čudili ovom slučaju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.