Javnost dovedena u zabludu, moguće izmeniti pravilnik o lečenju dece u inostranstvu

Izvor: Blic, 15.Avg.2013, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javnost dovedena u zabludu, moguće izmeniti pravilnik o lečenju dece u inostranstvu

Poverenica za zaštitu ravnoprvanosti Nevena Petrušić ukazala je danas da je potpuno netačno da propisi o zabrani diskriminacije na osnovu starosnog doba predstavljaju prepreku da se izmeni Pravilnik o lečenju u inostranstvu i omogući teško oboleloj deci lečenje u inostranstvu o trošku države.

Poverenica je, u saopštenju povodom izjava koje su se juče čule na okruglom stolu posvećenom najavljenim izmenama Pravilnika, istakla da je, takodje, potpuno neprimereno pozivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na odluku Ustavnog suda kojom je utvrdjena neustavnost odredaba Pravilnika o Listi lekova jer se ta odluka odnosi na nedopuštena ograničavanja u pogledu dobijanja lekova o trošku zdravstvenog osiguranja, na osnovu godina života.

Kako je istaknuto, netačnim izjavama, koje su, kako kaže, očigledno rezultat pogrešnog tumačenja propisa o zabrani diskriminacije i nerazumevanja samog pojma diskriminacije, javnost je dovedena u zabludu.

Situacija u kojoj se nalaze teško obolela deca kojima je potrebno lečenje u inostranstvu uopšte nije uporediva sa situacijom u kojoj se nalaze osobe koje imaju potrebu za medikamentima, navedeno je u saopštenju.

Poverenica je navela i da propisi o zabrani diskriminacije na osnovu starosnog doba ne isključuju mogućnost da u pogledu lečenja u inostranstvu obolela deca budu privilegovana u odnosu na odrasla lica, posebno kada su u pitanju intervencije koje je potrebno blagovremeno obaviti.

Iako je život svakog ljudskog bića podjednako vredan, u uslovima ograničenih finansijskih sredstava namenjenih lečenju gradjana u inostranstvu, deci se može i mora dati prednost, što proizlazi i iz Ustava Srbije, kojim je propisano da deca uživaju posebnu zaštitu, ocenjeno je u saopštenju.

Petrušićeva je izrazila žaljenje što prilikom tumačenja antidiskriminacionih propisa nadležni organi nisu konsultovali poverenika za zaštitu ravnopravnosti, koji je specijalizovan za suzbijanje i zaštitu od diskriminacije i očekivanje da će problemi u vezi sa lečenjem teško obolele dece u inostranstvu biti urgentno i na adekvatan način rešeni.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Netačno da Ustav koči lečenje dece

Izvor: B92, 15.Avg.2013

Beograd -- Poverenica Nevena Petrušić kaže da je netačno da propisi o zabrani diskriminacije po uzrastu sprečavaju da se izmeni pravilnik o lečenju dece u inostranstvu...Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je ocenila da se takvim tumačenjem tog propisa javnost dovodi u zabludu...Nevena Petrušić...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.