Javno preduzeće će upravljati Ponikvama

Izvor: Glas javnosti, 16.Feb.2011, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javno preduzeće će upravljati "Ponikvama"

UŽICE - Pred odbornicima Skupštine grada Užica uskoro će se naći predlog odluke Gradskog veća o osnivanju javnog preduzeća "Ponikve" koje će se baviti upravljanjem aerodromom i obavljanjem aerodromskih usluga.

Gradska vlada, u saopštenju za javnost, ističe da se novo javno preduzeće formira na osnovu ugovora sa Republičkom direkcijom za imovinu, potpisanim prošle jeseni, po kome je Grad Užice dobio na gazdovanje aerodrom "Ponikve" i oko 500 hektara zemljišta koje mu pripada. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << S obzirom da Grad, pravno, ne može da obavlja tu funkciju, Gradsko veće je odlučilo da poslove gazdovanja aerodromom ustupi novoformiranom javnom preduzeću, ističe se u saopštenju.

To preduzeće, kako predlaže gradska vlada, biće pravni subjekat i imaće vršioca dužnosti direktora, upravni i nadzorni odbor, ali će se svi poslovi u periodu od godine dana obavljati volonterski. Prioritetan zadatak JP "Ponikve" biće priprema međunarodne donatorske konferencije na kojoj bi trebalo da učestvuju ambasadori nekoliko zemalja u Srbiji, koji su izrazili spremnost da svojim donacijama pomognu u prikupljanju sredstava za uklanjanje zaostalih bojevih sredstava od NATO bombardovanja.

Aerodrom Ponikve, udaljen dvadesetak kilometara od Užica, građen je u periodu od 1979. do 1983. godine za potrebe tadašnje JNA, ali nije aktivno korišćen sve do 1992. godine.

Tokom NATO agresije na našu zemlju 1999. godine na ovaj aerodrom pala su 92 projektila koji su znatno oštetili pistu, ali je u kaponirima pored aerodromske piste zatrpano i osam borbenih aviona, sa pratećim naoružanjem i ubojnim sredstvima.

Za sanaciju ove najduže piste na Balkanu (3.200 metara) i uklanjanje zaostalih bombi iz sredstava NIP-a utrošeno je pre četiri godine 1,5 miliona evra. Gradonačelnik Užica Jovan Marković ranije je izjavio da je sledeća faza u konverziji ovog objekta u ciivilne svrhe uklanjanje zatrpanih aviona, što bi prema dosadašnjim procenama moglo da košta oko osam miliona evra.

Petnaestogodišnja inicijativa privrednika i građana užičkog regiona da se vojni aerodrom "Ponikve" prilagodi potrebama civilnog avionskog saobraćaja počela je da se realizuje kada su predstavnici Republičke direkcije za imovinu i grada Užica u decembru prošle godine potpisali ugovor kojim je regulisano da se "Ponikve", dotadašnje vlasništvo Ministarstva odbrane, ustupa gradu Užicu na korisćenje bez naknade.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.