Izvor: B92, 08.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni servis s najviše prekršaja

Beograd -- ANEM navodi da zabrinjava što RTS, javni servis koji se finansira iz pretplate, prednjači u broju povreda Zakona o oglašavanju.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija traži od Republičke radiodifuzne agencije novo razmatranje načina na koji je finansiranje RTS regulisano Zakonom i donošenje preciznijih pravila o oglašavanju i sponzorstvu na televiziji i radiju.

Najveći broj registrovanih povreda, u izveštaju koji je objavila RRA, odnosi se upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na nepoštovanje pravila u vezi s prekidanjem programa emitovanjem reklamnih blokova na RTS-u.

Pravo koje je Zakonom o oglašavanju priznato RTS-u da, kao i komercijalni emiteri, osim između emisija, reklame emituje i tokom emisija, njihovim prekidanjem škodi poziciji komercijalnog sektora, a ne doprinosi bitno stabilnijem finansiranju RTS-a, kaže se u saopštenju ANEM-a.

ANEM je tražio hitne izmene Zakona o oglašavanju kojima bi takvo pravo RTS-u bilo ukinuto. RRA je juče objavio analizu poštovanja Zakona o oglašavanju na nacionalnim TV stanicama u kojoj se navodi da je, za nedelju dana, šest emitera s nacionalnom frekvencijom prekršilo Zakon o oglašavanju 1.224 puta.

U javnom oglasu RRA navodi da nije reč samo o sporadičnom odstupanju od pravila, već o učestalom, drastičnom kršenju programske discipline i podseća da su za te prekršaje zakonom predviđene visoke kazne od 50.000 do milion dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.