Izvor: RTV 5, 07.Apr.2012, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni beležnici posle 70 godina ponovo u Srbiji

Položen javno beležnički ispit je uslov za imenovanje prvih 100 javnih beležnika u Srbiji, poznatih i kao notari, u septembru ove godine, ukazala je Pajović.

Na sajtu Ministarstva pravde objavljen je poziv za polaganje ispita sa detaljima tog postupka, kao i prijava za polaganje.

Uslovi za polaganje javno beležničkog ispita su da kandidat ima završen pravni fakultet, najmanje dve godine radnog iskustva na pravnim poslovima u javno beležničkoj kancelariji, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << u sudu ili kod advokata, ili tri godine na drugim pravnim poslovima.

Javno beležništvo, koje postoji u većini evropskih država i vratiće se posle gotovo 70 godina u Srbiju, prema rečima pomoćnika ministra, jeste služba od javnog poverenja i zato je država veoma zainteresovana da se uspostavi funkcionalan, efikasan, pouzdan javno beležnički sistem.

Zbog toga su, kako je ukazala, za imenovanje budućih javnih beležnika propisani znatno strožiji uslovi u pogledu stručnosti.

"Imenovanje prvih 100 javnih beležnika očekuje se u septembru, a pun kapacitet javnog beležničke službe u junu 2013. što će doprineti znatnom rasterećenju rada sudova, koji će ubuduće moći da se fokusiraju na suđenja", naglasila je Pajović.

Ona je istakla da će oživljavanjem javnog beležništva u pravnom sistemu Srbije biti uspostavljena pravna sigurnost naročito u prometu nekretnina, skraćeno trajanje postupaka koji su sada u nadležnosti suda, onemogućeno pranje novca, a država će moći efikasnije da sprovodi naplatu poreza.

Notari će preuzeti brojne poslove od suda, kao što su razne overe ugovora, sačinjavanje i čuvanje testamenta, nesporne ostavinske postupke.

Izdavaće potvrde, kao što su potvrde o imenu, životu, izjavama volje, a primaće na čuvanje u depozit isprave i dragocenosti sa ciljem da ih predaju određenom licu nakon određenog roka ili ispunjenja nekog uslova.

Čuvaće, na primer, testament do smrti ostavioca, ugovor koji treba da deluje za slučaj smrti do smrti, ili ugovor koji treba da deluje povodom venčanja, do venčanja.

Najznačajnije za građane je to što će javni beležnici od sudova preuzeti nadležnost za ugovore o prometu nepokretnosti i garantovati njihovu tačnost, odnosno odgovarati za njihovu ispravnost.

Oni će te ugovore sastavljati lično, ili će overavati ugovore koji su sastavile stranke, ali u tom slučaju ne overavaju samo potpis stranaka, kao što to danas radi sud, nego i sadržinu ugovora.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.