Izvor: B92, 27.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna rasprava o udruženjima

Beograd -- Učesnici javne rasprave o Nacrtu zakona o udruženjima ocenili da je taj nacrt bolji od prethodnih, ali uz primedbe.

Pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Jasmina Benmansur kazala je da nacrt zakona zadržava jedno od opšte prihvaćenih načela slobode udruživanja, ali da ostvarenje te slobode ne može biti na štetu drugih zbog čega su neophodna ograničenja.

"Ograničenja se odnose na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teritorijalne celovotosti, kršenje ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje i podsticanje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, a predložena ograničenja predstavljaju legitimno pravo države", naglasila je ona.

Prema njenim rečima, novina u tom nacrtu zakona je i to što o zabrani rada udruženja odlučuje Ustavni sud, što će nadzor nad primenom imati i pokrajinski organi, kao i to što je definisano za šta nevladine organizacije mogu dobiti sredstva iz državnog budžeta.

Nacrtom, koji su sačinili Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i radna grupa nevladinog sektora, predviđene su određene mere kojih nije bilo u dosadašnjim nacrtima i predlozima zakona koji su regulisali tu oblast.

Članica radne grupe Živka Vasilevska istakla je da je država i do sada izdvajala sredstava za udruženja - 2006. bilo je izdvojeno 42,2 miliona evra, a za tekuću godinu 54,3 miliona evra, a da je novim zakonom predviđeno da se sredstava izdvajaju za programe od javnog interesa.

Ona je rekla da su to oni programi iz oblasti socijalne zaštite, zaštite lica sa posebnim potrebama, zdravstvene zaštite, brige o deci, zaštite ljudskih i manjinskih prava, obrazovanja, nauke, kulture, održavog razvoja, zaštite životne sredine, životinja, potrošača i borbe protiv korupcije i za njih mora biti raspisan konkurs.

Novina je i to što se sada prvi put reguliše postupak osnivanja i rada stranih udruženja u Srbiji.

Predstavnici udruženja slepih, slabovidih, gluvih, osoba obolelih od dečje i celebralne paralize najveću primedbu su imali na definiciju koja se ponavlja u nacrtu zakona "osoba sa posebnim potrebama" i zatrazili da se to preformuliše u "osobe sa invaliditetom".

Oni su kazali da njihova udruženja ne mogu sprovoditi programe od javnog interesa i konkurisati za sredstava iz budžeta, pa je neophodno da njihov status bude regulisan posebnim zakonom, a ne tim o udruženjima.

Predsednica Jukoma Biljana Kovačević-Vučo rekla je da to udruženje ima dosta primedbi na tekst nacrta, ali da je opšta primedba da je on prenormiran i da ide u detalje, kao i da je neophodno tekst usaglasiti terminološki.

Pomoćnik ministra kulture Novica Antić rekao je da je zakon "jasan, precizan, pravno uobličen i usklađen sa evropskim standardima", a na nacrt zakona nisu imali primedbe ni predstavnici MUP-a Srbije koji su nadležni za sprovođenje aktuelnog Zakona o društvenim organizacijama i udruženjima građana iz 1982.godine.

Predstavnici pokrajinske administracije ocenili su da je to "najbolja, najkompletnija i najliberalnija" verzija nacrta zakona, ali su ipak zatražili da se razmotri mogućnost da pokrajinski organi vode registar udruženja osnovanih na teritoriji Vojvodine.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković istakao je da je cilj bio da se napravi dobar pravni okvir koji će biti u skladu sa evropskim zakonodavstvom i da primedbe koje su iznete tokom javne rasprave "nisu strašne".

On je naglasio da će ministarstvo pokušati da olakša proces preregistracije udruženja i njihovog upisa u registar.

Javna rasprava o predloženom nacrtu zakona biće nastavljena i u avgustu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.