Izvor: Blic, 22.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Jat' bez krila

'Jat' bez krila

Aviomehaničarima 'Jat ervejza' od juče su se u štrajku pridružili i avioinženjeri. Vlada i rukovodstvo, kako tvrde mehaničari, ignorišu i štrajk i predlog koji su im pre dvadesetak dana ponudili mehaničari za izlazak iz krize.

Rukovodstvo je juče, uprkos svemu, najavilo da ulazi u fazu regularnog reda letenja, ali da će se avio-saobraćaj obavljati u drastično smanjenom obimu i da će avioni leteti za Pariz, Moskvu, London, Cirih, Frankfurt >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Diseldorf.

To, međutim, otvara pitanje izdataka koje 'Jat ervejz' ima zbog iznajmljivanja aviona.

- 'Jat' sedmično za iznajmljivanje stranih aviona plaća pola miliona evra, a ne znamo ko je odobrio to nenamensko trošenje i da li deo tog novca ide u privatne džepove - pita se Dragan Bogdanović, predsednik Strukovnog sindikata aviomehaničara 'Jat ervejza'.

On je istakao da aviomehaničari neće odustati od zahteva za poboljšanje materijalnog stanja i statusa u kompaniji, navodeći da je plata od novembra prošle godine u stalnom padu, sa 30.000 (koliko je isplaćeno u novembru) na 11.000 dinara (u februaru).

- Prema našim informacijama, za mart je predviđeno da primimo svega 500 dinara. Inače, plate smo primili pre dva dana i za to smo saznali iz medija - dodao je Bogdanović.

Avioinženjeri 'Jat ervejza' su juče takođe stupili u štrajk.

- Od Nebojše Starčevića, v.d. generalnog direktora, zahtevamo da sprovede mere Vlade Srbije i smeni kompletno poslovodstvo koje je odgovorno za krizu u našoj avio-kompaniji. Zahtevamo i da se preraspodele sredstva iz fonda zarada za prvu i drugu polovinu godine, pošto je predviđeno da zaposleni u 'Jatu' u prvih šest meseci 2005. dobijaju izuzetno male plate - rekao je Igor Šarenac, predsednik Sindikata avioinženjera 'Jata'.

- Dobili smo pismo podrške i od Sindikata pilota sa potpisom kapetana Milana Obrenovića, jer su i piloti svesni položaja u kome se svi nalazimo - istakao je Bogdanović.

Ipak, ima i pilota koji se sa tim ne bi složili.

- Mislim da štrajk mehaničara nije legalan i da to nije rešenje - kratko je za 'Blic' prokomentarisao Ljupčo Nikodinovski, predsednik Sindikata pilota 'Jat ervejza'.

Ministar za kapitalne investicije Srbije Velimir Ilić smatra da su mehaničari nezakonito obustavili rad, zbog čega će nadležni državni organi preduzeti zakonske mere protiv njih.

- Prete nam otkazima, zatvorom, kaznama. Mi se toga ne plašimo, jer branimo svoju profesiju, a menadžeri i funkcioneri neka se zapitaju da li im je potrebna avio-kompanija. Veliki su pritisci, ali smo svi složni - naglasio je Bogdanović. Milica Jeveričić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.