Jasić se predomislio što se pokajao“

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jasić se predomislio što se "pokajao“

BEOGRAD - Kontroverzni roman američke autorke Šeri Džons „Dragulj Medine“ ponovo će se naći na rafovima knjižara u celoj zemlji - u Beogradu možda već danas, a do kraja sedmice i u knjižarama svih većih mesta u Srbiji, prenosi Tanjug.

Kako je rekao vlasnik izdavačke kuće „Beobuk“ Aleksandar Jasić, on je tako odlučio jer smatra da je to dobro i za Islamsku zajednicu u Srbiji, koja se usprotivila prodaji ovog štiva u Srbiji, kao i za čitaoce koji su jedini kompetentni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da prosuđuju i, naravno, za izdavača.

Vlasnik „Beobuka“ je povukao knjigu iz prodaje tokom proteklog meseca, a prema njegovim rečima kontroverzni romana se mogao kupiti na ulici i na ponekom sajmu po dvostruko višoj ceni.

Jasić ističe da su se ubrzo posle povlačenja knjige, na srpskom i tržištima susednih država pojavili „piratski“ primerci koji su se prodavali pod firmom „Beobuka“.

Uz to, mnogi tabloidi ali i ozbiljni srpski listovi su u nastavcima objavljivali najprovokativnije delove romana bez odobrenja izdavača, dodao je Jasić navodeći da su najčešće ti delovi bili istrgnuti iz konteksta.

Roman „Dragulj Medine“ izdavač je samoinicijativno povukao iz prodaje pošto je Islamska zajednica u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru ocenila da je reč o delu koje na pornografski način opisuje život Aješe, sedme i kako se veruje najomiljenije žene proroka Muhameda.

S druge strane, stručna javnost - ugledni orijentalisti, književnici, kritičari, izdavači i u najvećem broju čitaoci, osudili su povlačenje knjige, smatrajući da u demokratskom društvu niko, pa ni verska zajednica, nema prava da sprovodi cenzuru.

„Dragulj“ će, prema nekim najavama, biti objavljen i u Americi, zatim Italiji, Nemačkoj, kao i u Mađarskoj. Do kraja godine i početkom naredne, ta knjiga će se čitati u Rusiji, Brazilu, Makedoniji, Španiji (na španskom i baskijskom jeziku), Finskoj, Danskoj, Poljskoj, a pregovori oko otkupa prava vode se u Holandiji i Švedskoj.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.