Janković: Ukidanje dvojezičnih tabli snižava nivo prava

Izvor: RTS, 24.Avg.2015, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Ukidanje dvojezičnih tabli snižava nivo prava

Zaštitnik građana Saša Janković poručio je hrvatskoj koleginici Lori Vidović da odluka grada Vukovara da ukine dvojezične table ne obezbeđuje očuvanje jezičkog identiteta pripadnika nacionalnih manjina, kulturnu i jezičku raznovrsnost, kao dela evropske i svetske kulturne baštine.
Zaštitnik građana Saša Janković je u pismu hrvatskoj koleginici Lori Vidović izrazio žaljenje zbog ove odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja, kako je naveo, "snižava nivo prava srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj", prenosi Tanjug.

Veruje, kaže, da će ombudsmanka iskoristiti pun opseg svojih nadležnosti ukoliko proceni da je neophodno.
Janković je u pismu objavljenom na sajtu Zaštitnika građana naveo da je, kao što je slučaj sa većinom ombudsmana u multietničkim državama pa i u Srbiji i Hrvatskoj, dužan da posebnu pažnju obrati na poštovanje prava i sloboda pripadnika nacionalnih manjina, između ostalog i hrvatske nacionalne manjine koja živi u Srbiji.
Kako je naveo, saglasno tome, u kontinuitetu, posebnu pažnju obraća na doslednu primenu zakona koji štite jezička prava nacionalnih manjina u Srbiji, ceneći značaj službene upotrebe manjinskog jezika za ostvarivanje prava građana, ali i za očuvanje svih jezika kao deo kulturnog bogatstva Srbije, preduzimajući mere kako bi se ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava u toj oblasti stalno unapređivalo.
Janković je u pismu istakao da puno opravdanje takvom pristupu nalazi u činjenici da je pravo građana, pripadnika nacionalne manjine, na ravnopravnu službenu upotrebu maternjeg jezika i pisma, evropska tekovina.
"Garantovanjem i zaštitom tog prava, što je obaveza koju su, formalno pravno glededano, preuzele kako Srbija, tako i Hrvatska, ratifikovanjem multilateralnih ugovora i odredbama nacionalnog zakonodavstva, obezbeđuje očuvanje jezičkog identiteta pripadnika nacionalnih manjina, kulturnu i jezičku raznovrsnost, kao dela evropske i svetske kulturne baštine", istakao je u pismu Janković.
Zbog toga, kako smatra, odluka grada Vukovara da ukine dvojezične table, koje bi bile ispisane na latiničnom i ćiriličnom pismu, ne doprinosi navedenim ciljevima i sasvim sigurno će otežati ostvarivanje i zaštitu sličnih prava širom regiona, jer će se ekstremni nacionalisti svih boja pozivati na nju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.