Janković: Nije potrebno suđenje novinarima lista Nacionalni građanski

Izvor: Studio B, 20.Okt.2011, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Nije potrebno suđenje novinarima lista "Nacionalni građanski"

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković izjavio je da se nada da neće biti sudskog postupka protiv urednika i novinara novosadskog dnevnika "Nacionalni građanski".

Janković je rekao da nije primetio da su posledice objavljenih informacija loše.

"Ima puno razloga da smatramo da ova objavljena informacija nije nanela štetu sistemu odbrane i da, zbog toga, optužnice ne treba da bude", rekao je Janković za Radio-televiziju Vojvodine povodom uručivanja optužnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Miloradu Bojoviću, glavnom i odgovornom uredniku "Nacionalnog građanskog" - lista koji je nedavno ugašen.

Zaštitnik građana je napomenuo da urednik tog lista i novinarka (Jelena Spasić) koja je napisala tekst na osnovu poverljivog dokumenta još nisu na sudu, pošto "optužnica nije ni stupila na pravnu snagu" i dodao da konačnu odluku o tome treba da donese državni tužilac Zagorka Dolovac.

Prema zakonskim odredbama, objavljivanje dokumenta označenog stepenom tajnosti je krivično delo i nadležni tužilac u Novom Sadu je, uručivanjem optužnice, postupio na osnovu informacije od Ministarstva odbrane i Vojno-bezbednosne agencije, koji su uočili da je u tom slučaju formalno prekršen zakon, objasnio je Janković.

"Tačno je da je prekršena odredba zakona ali postoji i interes javnosti da zna", rekao je Janković i dodao da državni tužilac sada ima "težak zadatak da proceni da da li je interes javnosti da zna prevazišao oznaku tajnosti i kakve su posledice objavljene informacije".

Ako proceni da je interes javnosti da zna bio značajniji od oznake tajnosti dokumenta onda "optužnica ne mora ni da stupi na snagu, tako da suđenja ne mora ni da bude", istakao je zaštitnik građana.

Povodom objavljivanja novinskog teksta prema poverljivom dokumentu, Janković je ocenio da je bilo vrlo značajno da se, "ako ništa drugo, otrezne svi oni koji nisu obavljali svoje poslove u oblasti odbrane" i dodao da je taj dokument pokazao da u našem sistemu odbrane ima stvari koje bi trebalo unaprediti.

Optužnica je, prethodnog dana u Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu, uručena Bojoviću zbog teksta objavljenog 6. juna ove godine pod naslovom "Državni organi potpuno nespremni za rat", u kojem su preneti delovi "Izveštaja o stanju priprema za odbranu zemlje".

Taj poverljivi dokument dostavljen je na zatvorenoj sednici članovima Odbora Skupštine Srbije za bezbednost pet dana posle objavljivanja njegovih delova u "Nacionalnom građanskom".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.