Janković: Naći rešenje za Rome iz neformalnih naselja

Izvor: RTS, 27.Jul.2015, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Naći rešenje za Rome iz neformalnih naselja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković apelovala je na sve nadležne da pronađu adekvatno rešenje za više desetina romskih porodica koje se od prošle nedelje iseljavaju iz neformalnih naselja u Zemunu i Novom Beogradu.
Brankica Janković je upozorila da je, u skladu sa međunarodnim standardima i smernicama za raseljavanje iz neformalnih naselja neophodno da se bez odlaganja preduzmu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve mere za zbrinjavanje raseljenih pripadnika i pripadnica romskih naselja, prenosi Tanjug.
"Uz to, treba naglasiti da veliki broj stanovnika u ovim naseljima čine žene i maloletna deca i da dostojanstveno i humano postupanje nije stvar dobre volje, već osnovnih ljudskih prava", navedeno je u saopštenju Kancelarije Poverenice.
Dodala je da raseljavanje treba da se sprovodi u saradnji i uz aktivno učešće raseljenih lica, poštujući njihove potrebe i pravo na učešće u donošenju odluka u vezi sa svim pitanjima koja ih se tiču, uključujući i preseljenje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.