Janković: Diskriminacija u Srbiji vrlo rasprostranjena

Izvor: Danas, 05.Sep.2015, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Diskriminacija u Srbiji vrlo rasprostranjena

Beograd - Uprkos evidentnim pomacima, diskriminacija u Srbiji je i dalje vrlo rasprostranjena pojava. U Srbiji još uvek ne postoji celovit sistem praćenja diskriminatornih pojava i njihovog sankcionisanja - izjavila je juče poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kako je u autorskom tekstu za portal European Western Balkans istakla, podaci kojima raspolaže njena služba pokazuju da se građani najčešće žale na diskriminaciju u zapošljavanju ili na poslu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << (36 odsto), zatim u postupcima pred organima javne vlasti (18 odsto), prilikom pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina (devet odsto, a od ličnih svojstava najčešće se pritužbe odnose na diskriminaciju na osnovu nacionalne pripadnosti ili entičkog porekla (17 odsto), invaliditeta (12 odsto), zdravstvenog stanja (10 odsto).

Pored toga, navodi Jankovićeva, podaci iz istraživanja "Odnos građana prema diskriminaciji u Srbiji", koje je za potrebe Poverenika sproveo CESID krajem 2013, pokazuju da više od dve trećine građana (65 odsto) smatra da je diskriminacija prilično ili mnogo prisutna, te da se na tom polju mora više raditi. "Takođe, duboko su ukorenjeni i rašireni rodni, etnički i drugi stereotipi i predrasude i visok nivo socijalne distance prema pojedinim nacionalnim, verskim, seksualnim i drugim manjinama, što su ključne prepreke za uspostavljanje stvarne jednakosti svih društvenih grupa", ukazuje poverenica.

Kako dodaje, imajući u vidu činjenicu da su na putu do punopravnog članstva u Evropskoj uniji, za koji se Srbija opredelila, tri ključne vrednosti demokratija, vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih i manjinskih prava, neophodno je intenzivirati napore na sprovođenju antidiskriminacionih politika u svim javnim sektorima.

Ona podseća da je u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2014. navedeno da su i dalje najdiskriminisanije grupe Romi, LGBT osobe, kao i osobe koje žive sa HIV/AIDS, a da se u pogledu diskriminacije homoseksualnih osoba sve češće prijavljuju slučajevi diskriminacije u oblasti zapošljavanja.

"Jedan od glavnih zadataka svih organa javne vlasti na putu evrointegracija jeste da intenziviraju rad na sprečavanju i suzbijanju diskriminacije u Srbiji i stvaranju uslova za efikasno funkcionisanje sistema zaštite od diskriminacije. Na taj način će ravnopravnost, tolerancija i jednake mogućnosti za sve manjinske grupe postati opšteprihvaćene vrednosti. Na taj način će će Srbija postati otvoreno, demokratsko, pravedno društvo u kome svaki pojedinac i pojedinka, bez obzira na pol, nacionalnu pripadnost, seksualnu orijentaciju, starosno doba, invaliditet ili bilo koje drugo lično svojstvo, ostvaruju jednaka prava pod jednakim uslovima", ukazuje poverenica u autorskom tekstu.

Ima mesta za poboljšanje

"Usvajanjem Zakona o zabrani diskriminacije pre šest godina, Srbija je pokazala jasno opredeljenje ka demokratskim vrednostima i izgradnji društva u kojem se diskriminacija neće tolerisati. Iako se često navodi da je to bila jedna od obaveza na putu Srbije ka članstvu u EU, usvajanje ovog zakona predstavlja operacionalizaciju zabrane diskriminacije koja postoji u Ustavu Republike Srbije iz 2006. godine. Naše antidiskriminaciono zakonodavstvo je zadovoljavajuće, iako uvek ima mogućnosti za poboljšanje", kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Jankoviću autorskom tekstu za portal European Western Balkans.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.