Izvor: B92, 27.Okt.2009, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Brojni problemi u Srbiji

Beograd -- Zaštitnik građana Saša Janković kaže da postoje brojni problemi koje država još nije rešila u ostvarivanju vrednosti koje garantuju dostojanstvo svih građana.

"Siromaštvo je rašireno, zakoni koji se donose su nejednakog kvaliteta, nastaju na prečac, slabo se sprovode, nagomilani sudski postupci svakim danom odmiču pravdu od onih koji je čekaju", rekao je Janković na regionalnoj konferenciji ustavnih sudija "Ustavno sudstvo u teoriji i praksi".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ombudsman je naveo da je u Srbiji diskriminacija zabranjena zakonom, ali da nije "baš svima" omogućena ravnopravnost.

"Deca, posebno romska i deca sa smetnjama u razvoju, često ne uspevaju da razviju sve svoje kapacitete. Osobe sa invaliditetom su nevidljive u društvu Srbije i uskraćena su za društvene usluge i servise. Žene ne mogu uvek računati na efikasnu akciju nadležnih u slučajevima nasilja nad njima, a kamoli na punu ravnopravnost", istakao je Janković.

Dodao je da su Romi najranjiviji i da bi njihova deca posebno trebalo manje da se "druže sa bagerima", a više sa učiteljima, socijalnim radnicima i lekarima.

"Nepravedno oduzetu imovinu država nije vratila svim građanima, čak je ubrzano privatizuje i time država odbacuje restituciju. Porodice 2.000 ljudi nestalih na Kosovu još uvek čekaju odgovore, beznađe vlada i među gotovo 300.000 izbeglica i raseljenih", rekao je Janković.

Ombudsman je istakao da se u Srbiji ponekad nekažnjeno širi mržnja prema manjinskim grupama.

"Politika se nadvila nad reizborom sudija, a politička prava su pod pretnjom blanko ostavki. Od 170 aktivnih verskih organizacija u Srbiji, u registar je, pored sedam tradicionalnih, upisano samo 13. Zatvori u Srbiji su prepuni i neuslovni, a u borbi protiv korupcije duvači u pištaljku (oni koji ukazuju na nepravilnosti) još uvek nisu zaštićeni", rekao je Janković.

Dodao je da pred Sudom za ljudska prava u Strazburu na rešavanje čeka 3.000 predmeta iz Srbije.

"Ne može tempo rada tog suda i ne treba da zadovolji glad građana Srbije za pravdom. Samo 17 presuda je doneto u predmetima iz Srbije. Okrenimo se domaćim institucijama, posebno onim koje su u svom osnovnom mandatu opredeljene za zaštitu osnovnih sloboda i prava građana", rekao je Janković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.