Izvor: B92, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jakupek se brani ćutanjem

Beograd -- Danijel Jakupek, okrivljen za svirepo ubistvo u Novim Banovcima, brani se ćutanjem.

Kako je izjavio za B92 istražni sudija Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici Nebojša Starčević, Jakupeku je određen pritvor od mesec dana i dodeljen mu je branilac po službenoj dužnosti. Starčević je potvrdio da je u kući Jakupeka pronađena sektaška literatura, ali da će pravi motiv ovog svirepog dvostrukog ubistva biti poznat tek posle neuropsihijatrijskog veštačenja okrivljenog.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"U toku vršenja uviđaja, osumnjičeni je pristao da pokaže mesto gde navodno učinjeno krivično delo, mesto kuda se kretao i gde je bacio predmete. Na mesto koje nam je pokazao kada je bio voljan da sarađuje i pre nego što je odlučio da se brani ćutanjem nađen je nož i odeća koja je poslata na veštačenje", rekao je Starčević.

Policija je juče saopštila da je kod Jakupeka pronađena sektaška literatura, i u njegovoj sobi otkriven improvizovani oltar.

Tela Vasilija Trbovića i četvorogodišnjeg dečaka pronađena su bez glava i ekstremiteta, što navodi policiju na zaključak da je reč o ritualnom ubistvu.

Ipak, Starčević nije želeo da, dok traje istraga, spekuliše o motivima ubistva i kaže da je u toku DNK analiza posle koje će se sudskim veštačenjem utvrditi na koji način je izvršeno ubistvo.

"Posle toga je potrebno neuropsihijatrisjko veštačenje radi utvrđivanja stepena uračunjljivosti i motiva i tek tada bi trebalo da se zna da li je u pitanju ritualno ubistvo ili nešto drugo", rekao je Starčević.

Posle masakra u Novim Banovcima, policija je saopštila da su u Srbiji sve češća ovakva ubistava i samoubistava povezana sa delovanjem sekti.

Ova bizarna ubistva klinička psihološkinja Tijana Mandić objašnjava društvenim okolnostima ali dodaje da je ovakve nesreće moguće sprečiti. "Moramo da prestanemo da se samo zgražavamo, da kukamo i da svako od nas uradi nešto", kazala je ona.

"Načini rešavanja problema nasiljem na neki način su postali model u politici, skupštni. Nasilje je 'in' i definiše se kao nešto uspešno, i u patologiji to se vidi kao nasilje kao pokušaj da će nešto moći da reši", kazala je Mandićeva.

"Zločin kao ritualni čin"

Glavni inspektor MUP-a Srbije Zoran Luković, koji vodi istragu povodom dvostrukog ubistva u Novim Banovcima, izjavio je da je taj zločin posledica "mogućeg sektno-ritualnog čina".

"Ubistvo nije urađeno radi ubistva, nego je ubistvo urađeno na način na koji se radi ritual. Na to ukazuje sve ono što je policija zatekla u kući osumnjičenog", kazao je on.

"Kroz literaturu koju smo našli, kroz prostor gde je živeo i način na koji je živeo, možemo da kažemo da imamo sve varijacije satanizma. Znači - vampirizam, veštičarenje, da je to upravo učenje koje dovodi do autoagresije ili agresije okrenute ka drugome", rekao je Luković.

Prema rečima Lukovića, u kući Jakupeka pronađen je i improvizovani oltar.

"Oltar se nalazi u jednoj prostoriji dole, u nivou garaže, i jedan deo nameštaja koji je iscrtan, odnosno ofarban u crveno-crnu boju, upravo satanističke boje. Pretpostavljamo da bi to mogao da bude, a istraga je u toku, jedan improvizovani oltar satanizmu", kazao je on.

Na pitanje kako je moguće da niko nije mogao da primeti neobično ponašanje osumnjičenog, Luković kaže da su u Srbiji ljudi uglavnom nedovoljno informisani o sektama.

On je apelovao da se u akciju suzbijanja sekti uključe, osim ministarstva policije, i Ministarstva zdravlja i prosvete.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.