Jagnje sa šest nogu

Izvor: Glas javnosti, Beta, 19.Feb.2011, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagnje sa šest nogu

DIMITROVGRAD - U stadu Dragoljuba Stoilkova u selu Trnski Odorovci kraj Dimitrovgrada nedavno je ovca ojagnila muško jagnje sa šest nogu, a ovakav primer do sada nije zabeležen u tom kraju.

Jagnje ima nepuna dva meseca, za sada dobro napreduje, ali ne može samo da se hrani, već ga domaćin mlekom na cuclu hrani iz flaše. Takođe, jagnje ne može ni dugo da stoji, jer su dve od šest nogu srasle kod desne plećke i brzo se umara.

- Ojagnilo se negde oko Nove godine. Majka >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je prva uveče videla kad se ojagnjilo i odlučili smo da ga zadržimo. Čuvamo ga i dalje. Gledali su ga veterinari i rekli da je to verovatno neki genetski poremećaj, da je moguća operacija i da se ove dve noge odstrane, ali mi to ne želimo", naveo je Stoilkov, koji se stočarstvom bavi više od dvadeset godina.

Diplomirani inženjer stočarstva u Veterinarskoj klinici u Pirotu Slobodan Mladenović kazao je da zbog zabačenosti sela u kome se ta pojava javila odgajivači imaju problema da nabave kvalitetne muške priplodne ovnove i uglavnom ostavljaju ovnove iz sopstvenih stada za dalju reprodukciju što dovodi do pojave inbridinga ili parenja u srodstvu.

- Kao rezultat toga javljaju se slabo vitalna jagnjad, povećana je smrtnost kod jagnjadi u ranom uzrastu, a česte su i pojave takvih anomaliteta kao što je ovaj slučaj. To može da bude zanimljivo, ali se mi protiv toga borimo - kazao je Mladenović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.