Izvor: B92, 01.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jabukovac: Protest zbog episkopa

Jabukovac -- Predstavnici Jabukovca protestovali kod SPC zbog ponašanja episkopa Justina na sahrani ubijenih meštana.

Predstavnici Mesne zajednice Jabukovac uputili su protest Sinodu Srpske pravoslavne crkve zbog, kako se navodi, neprihvatljivog ponašanja episkopa timočkog Justina na sahrani devetoro tragično nastradalih Jabukovčana. Oni su nezadovoljni njegovi govorom, kao i time što nije dao dozvolu drugim meštanima da govore na sahrani.

U pismu Sinodu SPC >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i patrijarhu Pavlu navodi se da ponašanje episkopa Justina nije bilo dostojno predstavnika crkve i da je izazvalo čuđenje i revolt Jabukovčana čiji su rođaci ubijeni u nasumičnom napadu meštanina tog sela Nikole Radosavljevića.

"U svom govoru Justin je najmanje imao reči utehe za porodice žrtava, a očigledno je imao potrebu da optuži našu dijasporu da je prihvatila 'tuđe bogove i kulturu'", navodi se u pismu.

Dodaje se da episkop nije imao razumevanja za želje Jabukovčana i školskih drugova najmlađe žrtve da se pročita njihov oproštajni govor i da nije dozvolio da se bilo ko osim njega obrati okupljenim građanima.

"Odmah nakon toga je napustio crkvenu portu, a brojni Jabukovčani i porodice žrtava su nakon skoro pola sata čekanja i nedoumice o daljem protokolu krenuli u pravcu seoskog groblja na poslednji ispraćaj svojih najdražih", navodi se u pismu Mesne zajednice.

Dodaje se da stanovnici Jabukovca, iako pogođeni tim "stravičnim" događajem, i dalje izražavaju duboku privrženost SPC u domovini i dijaspori, ali i potrebu da se o takvom ponašanju obavesti crkva i javnost.

Nikola Radosavljević, meštanin Jabukovca na radu u Austriji, pretukao je u petak svoju suprugu, a zatim na ulici ubio devet ljudi i dvoje teško ranio. Trenutno se nalazi u Kliničkom centru u Nišu zbog povreda koje je zadobio prilikom pokušaja samoubistva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.