Jabuke neće ni da ukradu

Izvor: Politika, 09.Sep.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jabuke neće ni da ukradu

Kupaca nema ni za razgovor, a kamoli za sklapanje nekog ozbiljnijeg posla, kaže proizvođač jabuka Veroljub Grozda, a ista sudbina je snašla i njegove kolege koji u Vršcu i Beloj Crkvi pod ovim voćem imaju 350 hektara

Vršac – Na imanju Veroljuba Grozde, voćara iz Parte, u vršačkoj opštini, na šest hektara pod zalivnim sistemom jabuke su ove sezone rodile kao retko kada. Uporedo sa rastom plodova, rastao je i Veroljubov strah da, kad dođe vreme, jabuke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neće imati kome da proda...

– Kupaca nema ni za razgovor, a kamoli za sklapanje nekog ozbiljnijeg posla. Za petnaestak dana, izgubio sam četiri vagona jabuka. I dalje opadaju i trunu. Zovem telefonom svoje stare kupce, a oni izbegavaju i da dignu slušalicu. Kad nekog i uspem da dobijem, ponudi mi 20 dinara za kilogram. Sećam se godina kada od telefonskih poziva kupaca nisam mogao čestito oka da sklopim. Jabuke sam najviše prodavao industriji, za preradu – jada nam se Veroljub. Istu sudbinu dele i ostali proizvođači jabuka, koji u vršačkoj i belocrkvanskoj opštini imaju plantaže na oko 350 hektara.

– Samo za hemijska sredstva sam potrošio 15.000 evra, troškove rezidbe da i ne pominjem. Prodajom ne mogu ni približno da pokrijem uloženo, računam da ću izgubiti najmanje 40.000 evra. Ranijih godina, zbog čestih krađa, imao sam i čuvarsku službu. Sada o tome ne razmišljam, jer ni kradljivce ne interesuje jabuka. Ove jeseni nije mi ukraden ni jedan jedini plod – kaže naš sagovornik, koji na deset hektara ima i kajsiju, breskvu, krušku, šljivu i stono grožđe. Grozdini imaju i hladnjaču, kapaciteta šest vagona. Kažu da je nekada bila korisna, a sada bi čuvanje u njoj jabuku novim troškovima opterećivalo.

Miloš Milošević, direktor belocrkvanskog Poljoprivredno-industrijskog kombinata „Južni Banat", koji se bavi i otkupom voća, kaže za naš list da još nije formirana otkupna cena jabuke.

– Po svemu sudeći, cena za kilogram tog voća namenjenog industrijskoj preradi neće premašiti pet dinara – procenjuje Milošević.

J. Danilović

[objavljeno: 10/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.