Izvor: RTS, 25.Jul.2020, 06:09

Jabuke dobro rodile, voćare brine otkupna cena

Proizvođačima jabuka u belocrkvanskom kraju, vreme ide na ruku. Rodilo je dobro, a ono o čemu sada najviše brinu je kakva će biti otkupna cena i da li će zbog epidemije biti problema sa prodajom.
Do berbe jabuka ostalo je mesec dana. Zasadi su u dobrom stanju, a tri prolećna mraza i grad nisu naparvili veću štetu. Voćari očekuju dobar prinos, ali strahuju od problema u prodaji zbog epidemije koronavirusa.

Voćar Dejan Dubovac kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se bore za svakog kupca. Voće raznose po kućama jer ljudi ne mogu da idu na pijacu kao što su ranije išli.
Problema sa izvozom nema, sve države su napravile zelene koridore, pa kamioni iz Srbije na odredišta stižu i brže nego prethodnih godina. Otkupna cena još je na nivou predviđanja ali nadu uliva činjenica da šljiva, breskva i nektarina imaju odličnu početnu cenu.
Direktor firme "PDM Agrofruit" Marko Pantelić kaže da su njegova predviđanja da će cena biti kao i prošle godine.
"Voćari pamte da je prošlogodišnja sezona jabuke bila nezapamćena, jabuka je na kraju u maju mesecu kada su je prodavali bila i 120 dinara", ističe Pantelić.
Najveći deo srpske jabuke izvozi se na rusko tržište, a prema oceni izvoznika, plasman je siguran i stabilan i biće, bar u narednih pet do sedam godina. Takođe procenjuju da do proboja na evropsko tržište uskoro neće doći.
Zaštitar Dejan Pantelić smatra da je Evropska Unija ograničila primenu nekih sredstava, prvenstveno ineskticida na bazi hlor prifis i fungicida na bazi mankozeba.
"Kod nas je to još uvek dozvoljeno za korišćenje tako da mislim da je to problem u izvozu za Evropsku Uniju", objašnjava Pantelić.
Problema sa izvozom jedino bi moglo biti zbog kvaliteta jabuke. Domaći voćari nisu opremljeni savremenom proizvodnom tehnologijom, a bez nje teško da mogu do standarda koji je neophodan da bi se voće našlo u ruskim marketima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Uprkos prolećnom mrazu i gradu, JABUKA ODLIČNO RODILA: Srpski rod odoleva koroni i krizi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2020

Voćari očekuju dobar prinos, ali strahuju od problema u prodaji zbog epidemije koronavirusa...Proizvođačima jabuka u belocrkvanskom kraju, vreme ide na ruku. Rodilo je dobro, a ono o čemu sada najviše brinu je kakva će biti otkupna cena i da li će zbog epidemije biti problema sa prodajom...Do...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.