Jabučarima leto milo i na plus 30

Izvor: RTS, 14.Avg.2018, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jabučarima leto milo i na plus 30

U jabučnjacima posao tek počinje. Predaha za berače nema – na jakom suncu rade po ceo dan. Jeste teško, ali, kažu, navikli su.
U hladu je više od 30 stepeni, a na suncu u polju znatno je toplije. Visoke temperature otežavaju berbu jabuka, kažu sezonski radnici, koji u voćnjaku provedu po deset sati dnevno. Od jakog sunca, štite se kapama.

"Moramo, izdržaćemo i teže smo izdržali. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kapa, dobra volja, pelena i zdravlje, ništa više", kaže Seka Ostojić iz Salaša Crnobarskog.
"Majica i nije obavezna, ali je kapa obavezna, mislim, ko hoće, ko neće, njemu je gore. Radi se od osam ujutru do šest po podne", govori Ranko Đukić iz Dublja.
Ružica Đukić, takođe iz Dublja, kaže da su se oni već navikli na ovakav rad.
"Mi smo naučili, vrućina nam ne smeta, ovaj rad smo naučili, to je isto kao kod kuće da radiš", objašnjava Ružica.
Zbog voća koje brzo zri, često se u polju ostaje i do mraka. U najtoplijem delu dana, pauze su najčešće.
"Znojenje je veliko, dehidratacija totalna, vode trošimo u nenormalnim količinama, kao da smo u Sahari", rekao je Dragoljub Ercegovčević iz Klenja. Dragana Penjić iz Dublja objašnjava da se rashlađuju hladnom vodom i peškirima.
Ipak, zahvalni su jer imaju posao.
"Dobro je imati posao, iako je naporan, izdržati se mora. Voće ne može da trpi", kaže Dragan Lacković iz Bogatića.
Od jakog sunca jača je volja. U voćnjaku rade sve generacije.
"Ja sam '51. godište, 67. godina mi je, i nije mi teško i naporno, idem na par sa njima, ništa mlađi ne mogu da pobegnu od mene. Samo ko hoće da radi može da zaradi lepo", poručuje Stanka Komodžić iz Dublja.
Od tropskih temperatura i svakodnevnog rada na njivi, sezonskim radnicima je, kažu, teža zima, kada posla za njih nema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.