JURIŠ PRIVREDNIKA NA HRVATSKU

Izvor: Kurir, 26.Nov.2010, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JURIŠ PRIVREDNIKA NA HRVATSKU

BEOGRAD - Nova ofanziva može da počne! Više od 60 domaćih preduzetnika s predsednikom Srbije Borisom Tadićem na čelu otišlo je u Hrvatsku na Poslovni forum kako bi omogućili kupovinu hrvatskih firmi i plasiranje naših proizvoda na tržište „lijepe njihove“.

BEOGRAD - Nova ofanziva može da počne!

Više od 60 domaćih preduzetnika s predsednikom Srbije Borisom Tadićem na čelu otišlo je u Hrvatsku na Poslovni forum kako bi omogućili kupovinu hrvatskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << firmi i plasiranje naših proizvoda na tržište „lijepe njihove“.

- Imam dobru vest - u Hrvatskoj više nema političke opstrukcije privredne saradnje sa Srbijom - rekao je juče predsednik Hrvatske Ivo Josipović na otvaranju Foruma, ali i potvrdio da je bilo slučajeva diskriminacije srpskih preduzeća u Hrvatskoj.

Predsednik Srbije Boris Tadiće izjavio je da obe zemlje „boluju“ od sličnih „hroničnih bolesti“ kao što su deficit, visoka zaduženost, veliki socijalni pritisci i očekivanja da država rešava sve probleme.

- Moramo sagledati zajedničke resurse, kao i tržišta koja su nam prijateljska kako bismo postigli viši standard za građane u obe države - saopštio je Tadić, a kao „prirodno područje“ saradnje naveo je poljoprivredu, dodajući da je Srbija s hrvatskog aspekta odlična za uvoz svežeg voća i povrća.

Međutim, činjenica je da investicije hrvatskih kompanija u Srbiji iznose 500 miliona evra i da su 25 puta veće nego ulaganja srpskih firmi u Hrvatsku.

- Do sada je postojao animozitet Hrvatske prema našim kompanijama koje nisu mogle da dobiju poslove na njihovim tenderima, a kamoli da kupe neku hrvatsku firmu. Slagao bih kada bih rekao da nije postojala politička pozadina - iskren je Milivoje Miletić, direktor Službe za regionalnu privrednu saradnju pri Privrednoj komori Srbije, a kao dokaz da je disbalans između dva tržišta velik jeste i ukupna robna razmena Srbije i Hrvatske u 2009. godini, koja je iznosila 689 miliona dolara, pri čemu je Srbija ostvarila deficit od čak 117,3 miliona dolara.

Katarina Martić

Očekuje milijardu dolara

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević u Zagrebu je saopštio da bi iduće godine trgovinska razmena mogla da iznosi milijardu dolara, ali i da postoji potencijal da ona bude duplirana.

Šta su Srbi kupovali po Hrvatskoj

2010. Salford Danjub fuds kupio zemljište u Sinju za izgradnju mlekare.

2008. „Svislajon Takovo“ kupio je fabriku „Eurofud market“ iz Siska.

Šta su Hrvati kupovali  po Srbiji

2010. Hrvatska „Atlantik grupa“ kupila „Droga Kolinsku“, u okviru koje posluju beogradske kompanije „Grand prom“, „Soko Štark“ i „Palanački kiseljak“.

2010. „Agrokor“ preuzeo beogradske bioskope Jadran i Voždovac.

2007. Zagrebačka „Magma“ preuzela kompaniju „MPC holding Kozmolinu“.

2007. „Ljevaonica produkt“ kupila preduzeće „Radijator“ iz Zrenjanina.

2005. „Agrokor“ kupio 67 odsto akcija Industrije ulja „Dijamant“.

2005. Papirna industrija „Pan“ kupila „Fabriku hartije“ Beograd.

2003. „Agrokor grupa“ kupila „Frikom“.

2003. „Našice cement“ kupile „Jelen do“, „Polet“ iz Novog Bečeja i „Stražilovo“ iz Sremskih Karlovaca.

2003. Hrvatska Mlekarska industrija „Lura“ postala većinski vlasnik „Somboleda“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.