JDI testiranje društva

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JDI testiranje društva

05.06.2012. -

28. maja u Rusiji je počeo osnovni val jedinstvenih državnih ispita (JDI). Ispite polaže skoro 900 hiljada ljudi. Današnja kampanja polaganja ispita će, izgleda, proći bez senzacija. Stav novog ministra obrazovanja Dmitrija Livanovo se malo razlikuje od stava bivšeg ministra Andreja Fursenka.

Pri Livanovu će se sistem JDI usavršavati. To je očiti plus. Bez obzira na kritike, taj sistem je za 11 godina postao sudbonosan za obrazovanje. Zahvaljujući njemu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << javnost je počela da pažljivo prati život više i visoke škole. Inače je obrazovanje postalo jedna od najosetnijih tema za društvo – svojevrstan test – da li je ono odraslo.

Faktički žarki sporovi oko JDI pre 10 godina su pokazali da u Rusiji postoji građansko društvo, koje brani svoje interese, a istovremeno je spremno za diskusije. Danas tema JDI i dalje služi kao predmet za sporove. Ti ispiti nisu dovoljni, smatraju u visokim školama, te dodaju i druge ispite. Inače, sve češće kritika JDI se svodi na zamerke na proceduru održavanja. Međutim, to ne može da negira principijelne prednosti sistema JDI.

Glavna prednost takvih ispita se sastoji u tome, što su oni postali socijalni lift za mlade. Takav sistem kontrole znanja pružio je šansu mnogim mladima iz unutrašnjosti. Pređašni sistem ne bi im omogućio upisivanje u najbolje univerzitete Rusije.

Inače, prema mogućnostima u obrazovanju za slabo situirane članove društva moguće je suditi o sferi prosvete u celini, kao i nenoj transparentnosti. Pred komisijama, koje kontrolišu testove JDI, svi su jednaki, deca iz prestonice, kao i deca iz depresivnih regiona. Inače, u praksi JDI ponekad pretvaraju u biznis. Pre dve godine u Rostovu je bilo uhapšeno 70 pedagoga, koji su za novac polagali JDI umesto učenika. Nažalost, to nije jedini slučaj.

Još jedna prednost JDI: to je kontrolni rad za čitavu srednju školu, pokazatelj napretka srednjeg obrazovanja. I tu ima pokušaja da se predstave bolji rezultati nego ustvari. Protekle godine izvršeni zadaci su se nalazili na Internetu. Ove godine se protiv toga bore ovako: zadaci učenika imaju perzonalni kod. To će pomoći da se otkrije kriminal.

Međutim, s JDI je povezan i veliki problem u obrazovanju. Učenici starijih razreda često zanemare sve predmete, osim onih, koje polažu u okviru JDI. Blago rečeno, to je delimično obrazovanje.

Još jedan apsurd: sudeći po bodovima, koji omogućuju upisivanje u visoke škole, fizikom i hemijom mogu da se bave čak i prosečni učenici, dok reklamom se bave isključivo odlični učenici. Inače takva je situacija postojala i pre modernizacije obrazovanja. Tehničke struke su već tada izgubile prestiž zbog niskih plata.

Prvi ispiti, koje danas polažu učenici su iz biologije, istorije i informatike. Kao i bilo koji stistem testiranja, JDI će i dalje odražavati samo relativni, a ne apsolutni nivo znanja. Preciznije merenje pripreme će sprovesti visoka škola.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Kinotavr – festival koji nije svaštojedac ali je raznovrstan

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012

05.06.2012. -..Otvoreni ruski festival Kinotavr, koji je počeo 3. juna u gradu Sočiju na obali Crnog mora, verovatno će odrediti tonalitet čitave letnje kulturne sezone domaćice zimske Olimpijade-2014. Inače, i za kulturni život čitave zemlje ovaj festival mnogo znači: u njemu kao u ogledalu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.