JAD I BEDA: Mali Čeda dve godine živi od hrane iz smeća!

Izvor: NaDlanu.com, 09.Feb.2014, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAD I BEDA: Mali Čeda dve godine živi od hrane iz smeća!

Dvogodišnji Čeda živi u delu napuštene zgrade u samom centru Novog Sada, u Šafarikovoj 20, sa mamom Jovankom Nukić (33) i tatom Stefanom Nikolićem (41) u uslovima nepodnošljivim i za životinju.

Doskoro nisu imali ni struje, ali zahvaljujući dobijenom agregatu sada barem imaju upaljenu sijalicu. I dalje nemaju vode, a greju se na starom „smederevcu“, u trošnoj kući, punoj vlage, đubreta... Dečak je mesecima bolestan. Dobija visoku temperaturu, a otac i majka mu tek uz >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << pomoć komšija kupe lekove.Direktor NVO „Sigurna pozicija“ Dejan Nestorović živi odmah do te trošne kućice i redovno ih posećuje i pomaže koliko može. Kad god treba, Čedu odvede lekaru i tu je da im obezbedi prevoz.- Dečak je odrastao na kanti jer se njegovi mama i tata bave kantarenjem. Dve godine on tako živi. Mama i tata prvo probaju jelo koje nađu u kanti, pa nakon testiranja daju Čedi da jede - priča Dejan i apeluje na ljude da im pomognu.Tročlana porodica živi u dve trošne sobe udžerice, a greju se kada nakupe drva. A i kada nalože, plaše se zbog trošnosti sobe da ne dođe do požara. Majci i ocu su istekle lične karte, zbog čega ne mogu da ostvare socijalnu pomoć i dečji dodatak. Čedina majka Jovanka kaže da je iz razgovora sa socijalnim radnicima razumela da oni neće da im oduzmu dete, a ona i pored teških uslova, gleda da Čeda ne oskudeva.Međutim, trošnim sobicama u kojima se nalaze preti rušenje.- Investitor koji gradi zgrade ovde nedavno je bio kod nas da kaže da do 1. marta treba da napustimo ove prostorije. On treba da zida zgradu tu gde smo mi sada. Gde ćemo tada, ne znam - jada se otac Stefan.Stefan Nikolić, Čedin tata, zarađuje skupljajući i prodavajući stare stvari na pijaci. Kaže da nekako zaradi za malo hrane, ali ni za šta više.- Niko neće da me zaposli. Rado bih radio pošten posao da mogu da izdržavam svoju porodicu. Preklinjem ljude da me zaposle - jada se Stefan.Inače, u napuštenu kuću uselili su se prošlog januara jer nisu mogli da izdrže život na trošnom salašu bez vode i grejanja u Kovilju.Stevan i ja smo zajedno već jedanaest godina. Sina nikada ne bih dala u dom jer je on razlog zbog kojeg živim. Da nisam želela dete, ne bih ga rodila - kaže Jovanka.Izvor: Kurir

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.