Izvršni direktor Montenegro erlajnsa: Bilans uspeha kompanije najbolji u poslednjih 10 godina; U 2018. ostvaren prihod od skoro 80 miliona evra

Izvor: TangoSix.rs, 02.Apr.2019, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvršni direktor Montenegro erlajnsa: Bilans uspeha kompanije najbolji u poslednjih 10 godina; U 2018. ostvaren prihod od skoro 80 miliona evra

Kako je konstatovano na sednici Odbora direktora kompanije Montenegro erlajns, poslovni prihodi crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika za 2018. godinu bili su za 245 hiljada evra veći od poslovnih rashoda, što je skoro dva i po puta bolji odnos nego u 2017. i blizu šest puta u odnosu na 2016, saopštio je crnogorski nacionalni avio-prevoznik.
Kako navodi, finansijske rezultate kompanije prezentovao je izvršni direktor kompanije Živko Banjević ističući da je u pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << „najbolji bilans uspjeha u poslednjih 10 godina, od transformacije Društva iz d.o.o. u a.d.“:
– Ovakav bilans uspjeha dolazi u godini u kojoj je kompanija ostvarila i rekord u broju prevezenih putnika. Podsećanja radi, prošle godine prevezli smo 645.000 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što predstavlja najbolji rezultat u 25-ogodišnjoj istoriji kompanije.
Iako je poslovni rezultat kompanije za 2018. godinu pozitivan, ona je zbog značajnijih finansijskih rashoda poslovala sa gubitkom od 1,97 miliona evra, što je daleko manje nego u 2017. kada je Društvo bilo u gotovo bezizlaznoj situaciji sa gubitkom od 11,47 milona eura iz 2016. godine. Nakon mjera koje je preuzela nova upravljačka i rukovodna struktura, uz podršku Vlade Crne Gore, poslovanje je stabilizovano i u relativno kratkom roku dovedeno do rezultata sa gotovo 6 puta manjim gubitkom na kraju 2018. Taj iznos je gotovo marginalan u odnosu na blizu 80 milona eura ostvarenih prihoda u prošloj godini.
Postignuti rezultati u prethodne dvije godine najbolje se ogledaju u činjenicama da je kompanija u tom periodu prevezla više od 1,2 miliona putnika, prihodovala oko 150 miliona eura od čega je blizu 30 miliona ostalo u državi, kao i da je indirektan doprinos crnogorskoj turističkoj i ukupnoj privredi iznosio između 250 i 300 milona eura. –
U prethodne dve godine kompanija prevezla više od 1,2 miliona putnika / Foto: Montenegro erlajns Ovi podaci jasno ukazuju na osnovne razloge očuvanja nacionalne avio-kompanije, ističu iz Montenegro erlajnsa i dodaju da ostvareni rezultat posebno dobija na značaju imajući u vidu veliki porast cene avio-goriva od 27% u prošloj godini u odnosu na 2017:
– Evidentno je da bi kompanija u 2018. godini poslovala sa ukupnim pozitivnim rezultatom i pored značajnih finansijskih rashoda, koji se prije svega odnose na kursne razlike na koje se nije moglo uticati, da su iole bili bolji uslovi na tržištu avio-goriva.
Zbog te nepredviđene okolnosti morali smo da izdvojimo cijelih 3,2 milona eura više u odnosu na plan za prošlu godinu. Ukoliko cijene na tržištu avio-goriva ostanu na nivou prvog kvartala 2019, možemo se nadati pozitivnom rezultatu na kraju ove godine, koja će po svim pokazateljima biti bolja od prethodne. –

The post Izvršni direktor Montenegro erlajnsa: Bilans uspeha kompanije najbolji u poslednjih 10 godina; U 2018. ostvaren prihod od skoro 80 miliona evra appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

POBOLJŠANJE: Montenegro Airlines smanjio gubitak u 2018.

Izvor: Blic, 03.Apr.2019, 09:17

Crnogorska nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines (MA) završila je prošlu godinu sa gubitkom od 1,97 miliona evra, ali je ukupan rezultat bio oko dva i po puta bolji nego 2017. godine, saopštio je njen izvršni direktor Živko Banjević.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.