Izvršeno prvo bojevo gađanje bespilotnim letelicama CH-92A

Izvor: TangoSix.rs, 22.Okt.2020, 09:21

Izvršeno prvo bojevo gađanje bespilotnim letelicama CH-92A

U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“ juče je izvršeno prvo bojevo gađanje iz daljinski pilotiranog vazduhoplova CH-92A po zemaljskim ciljevima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
 
 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je moderno ratovanje  ratovanje visokih tehnologija, u kojem se koriste besposadne platforme, zbog čega je i Vojska Srbije, predviđajući takav razvoj modernih sukoba, nabavila kineske >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << bespilotne letelice CH-92A.
Kupovinom BPL CH-92A izvršiće se i transfer tehnologije / Foto: Ministarstvo odbrane Vulin je dodao da sve moderne armije gledaju da što kasnije upotrebe živog čoveka, da što kasnije upotrebe vojsku i da se zato kupuju bespilotne letelice i konstruišu besposadne platforme. Takođe ministar je izjavio da će sve funkcije bespilotnih letelica CH-92A biti u svrhu jačanja naše vojske i da njihova kupovina predstavlja svojevrstan transfer tehnologije, jer, kako je rekao – “kupujući tehnologiju, kupujemo i znanje koje će naši inženjeri umeti da primene“.
Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je da je u toku završna faza ispitivanja pred prijem bespilotnih borbenih letelica CH-92A i kompletnog seta opreme u naoružanje Vojske Srbije. Miloradović je podsetio da su ove letelice isporučene Vojsci Srbije pre nekoliko meseci, i rekao da je nakon toga usledila obuka naših posada kod proizvođača, gde su posade bile u prilici da gađaju ovim sistemom naoružanja i upotrebe ostale sposobnosti koje bespilotna letelica CH-92A ima.
– Danas je pretposlednji dan ispitivanja i do sada je sve uspešno obavljeno, uključujući i bojevo gađanje bojevom raketom FT-8C, na poligonu u Nikincima. Ostao je još jedan dan ispitivanja nakon čega će se sistem smatrati prihvaćenim.
Pripadnik novoformirane 353. izviđačke eskadrile na prikazu prvog bojevog gađanja BPL CH-92A / Foto: Ministarstvo odbrane Miloradović je istakao da će novoformirana izviđačka eskadrila uskoro dostići punu operativnu sposobnost i da će značajno doprineti ukupnoj sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO, izviđačkim sposobnostima, ali i unaprediti sposobnosti dalekometne artiljerije, imajući u vidu sve funkcije koje daljinski pilotirani vazduhoplov CH-92A može da obavlja i danju i noću.
Komandna stanica bespilotnih letelica CH-92A / Foto: Ministarstvo odbrane Kako navodi Ministarstvo odbrane, bespilotne letelice CH-92A se, osim napada ciljeva na zemlji, mogu koristiti za realizaciju širokog spektra zadataka poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja, za obaveštajne pripreme bojišta, korekcije artiljerijske vatre, procene efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije (bombi i raketa).

 
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Izvršeno prvo bojevo gađanje bespilotnim letelicama CH-92A appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Na poligonu „Nikinci“ izvršeno prvo bojevo gađanje iz drona

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2020

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" prvom bojevom gađanju iz daljinski pilotiranog vazduhoplova CH-92A po zemaljskim ciljevima,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.