Izvoz kao spas od krize

Izvor: Glas javnosti, 18.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz kao spas od krize

BEOGRAD - Povećanje izvoza najveća je šansa Srbije da ublaži posledice globalne ekonomske krize na privredu i ukupni standard građana - rekao je premijer Mirko Cvetković na samitu Vlade Srbije i najvećih srpskih izvoznika koji je juče održan u Privrednoj komori Srbije.

Ovom prilikom, osim predsednika vlade, prisutnim privrednicima obratili su se i Božidar Đelić, ministar za nauku i tehnološki razvoj, zatim Mlađan Dinkić, ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, kao i Slobodan >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Milosavljević, ministar trgovine i usluga.

Nelikvidnost privrede

Kako je naveo premijer Cvetković, vlada je paketom ekonomskih mera obezbedila podsticaje za izvozna preduzeća, a u razmatranju je kako da se na najpovoljniji način omogući kreditiranje privrede, odnosno kako da se visokom likvidnošću banaka prevlada nelikvidnost privrede.

- Da bi se to postiglo, vlada je obezbedila u budžetu za narednu godinu garancije za kredite u vrednosti većoj od 500 miliona evra, dok će preko fonda za razvoj privreda biti kreditirana sa 200 miliona evra - rekao je premijer i dodao da će biti date i garancije za kredite Evropske investicione banke malim i srednjim preduzećima u iznosu od 250 miliona evra - rekao je premijer i dodao da su pored podsticaja preduzete i mere državne štednje.

NEMA RAZLOGA ZA ARBITRAŽU

Konzrocijum koncesionara Alpina i Por prekjuče je objavio da je raskinuo ugovor o koncesiji i pokrenuo medijaciju pošto Vlada Srbije nije predložila adekvatno rešenje za obe strane. Cvetković je rekao da ugovor o koncesiji nije stupio na snagu i da vlada zasada nema razloga da pokreće arbitražni postupak.

STIŽE BUDŽET

U izjavi novinarima u Privrednoj komori Srbije premijer Mirko Cvetković izrazio je očekivanje da će budžet za 2009. biti usvojen do kraja godine, a ukoliko se to ne desi, privremeno finansiranje bi trajalo samo nekoliko dana.

ajde da izvezemo ovog lazova i njegovu "vladu" nekom glupljem od nas i odmah ce nam biti bolje, sta da se izvozi odavde osim pameti, pomijaro ?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.