Izvor: B92, 21.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izveštaj MDRI maliciozan"

Beograd -- Ministarstvo zdravlja ponovilo je stav da je izveštaj organizacije MDRI o maltretiranju pacijenata nestručan i maliciozan.

Izveštaj Međunarodne organizacije za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju, koji govori o mučenju pacijenata ometenih u razvoju, predstavlja "stigmatizaciju pacijenata, psihijatrijske struke i celog našeg naroda", stav je Ministarstva zdravlja.

Reagujući na juče izneti stav Koalicije protiv diskriminacije da je izveštaj organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MDRI odmeren i da vodi računa o ugledu države, Ministarstvo je predočilo da je izveštaj pod nazivom "Mučenje kao lečenje" proizvod istraživanja koje je trajalo četiri godine, ali u njemu nije predstavljen metod "istraživanja", kao ni način "evaluacije službi koje se kritički prikazuju".

"Istraživanje je, očigledno, obavljeno na osnovu jednokratnih poseta ustanovama za zaštitu mentalno ometenih osoba, kao i dvema psihijatrijskim bolnicama, u Kovinu i Vršcu", istaknuto je u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo navodi da svako valjano istraživanje mora imati precizno opisane ciljeve, metod, rezultate, diskusiju i zaključke istraživanja zasnovane na dokazima.

Pored toga, valjano istraživanje mora trajati duži vremenski period, a da bi se doneo zaključak kakav je naveden u naslovu, bilo bi neophodno da se koriste upitnici, konsultuju stručnjaci, kao i pacijenti drugih psihijatrijskih ustanova.

Ministarstvo je najavilo da će i ubuduće nastaviti saradnju sa nevladinim organizacijama, pa i sa organizacijom MDRI, ukoliko im se obrati, sa ciljem unapređivanja i razvoja zdravstvenog sistema Srbije.

Koalicija protiv diskriminacije zatražila je juče od Vlade Srbije da ne negira kršenje ljudskih prava dece ometene u razvoju, već da što pre transformiše psihijatrijske i ustanove socijalne zaštite, kako bi se omogućilo puno ostvarivanje prava dece i odraslih koji su u njima smešteni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.