Izvor: B92, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izražavanje i pravo na privatnost"

Beograd -- U Beogradu održan seminr "Pravo na privatnost i sloboda izražavanja".

Učesnici seminara su naveli da je uspostavljanje balansa prava javnosti da zna i prava ličnosti na privatnost jedan od najvećih izazova modernog novinarstva.

Na seminaru, koji je organizovao Savet Evrope, pariski advokat Frederik Gras ocenio je da nijedno od ta dva prava nije apsolutno i da u svim međunarodnim konvencijama koje ih garantuju postoje i ograničenja. Mediji imaju pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da kritikuju javne ličnosti da bi se obezbedio pluralizam mišljenja, ali mora biti jasno da je to u cilju javnog interesa jer je inače jače pravo na privatnost pojednica, objasnio je Gras.

Informacije o privatnom životu političara, kako je naveo, mogu biti prenete samo ako se odnose na to kako ti pojednici obavljaju svoju javnu funkciju. Pri tom se mora voditi računa da prenošenje takvih informacija ne nanosi štetu trećoj strani, istakao je Gras.

Granice privatnosti, prema njegovim rečima, pomeraju se kada su u pitanju političari u odnosu na slučajeve običnih građana, pa javne ličnosti, što su više hijerarhijski pozicionirane, moraju biti tolerantnije prema interesovanju javnosti za ono što rade. Međutim, to nikako ne znači bezgraničnu slobodu medija da pišu o njihovom privatnom životu, dodao je Gras.

On je naglasio da u zakonodavstvu mora da bude predviđena jasna mogućnost pojedinca, čije je pravo na privatnost narušeno, da se obrati sudu, kao i kazne za izdavačke kuće, koje konsatantno krše pravo na privatnost.

Direktor Centra za profesionalizaciju medija Stevan Nikšić ocenio je da je pitanje privatnosti jedna od najspornijih tačaka u današnjem novinarstvu. Svi mediji su danas podložni tabloidizaciji, koja predstavlja fokusiranje na ličnost, gde uvek postoji opasnost da se pređe granica i nedozvoljeno zadre u nečiju privatnost, kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.