Izrael: pored Zida plača uhapšene četiri feministkinje

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2012, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: pored Zida plača uhapšene četiri feministkinje

20.08.2012. -

Četiri učesnice feminističke grupe Žene Zida uhapšene su pored Zida plača u Jerusalimu. Ovaj pokret se bori za potpunu ravnopravnost žena u ovom svetom mestu, uključujući i mogućnost čitanja Tore u talitu.

U 2001. godini, izraelski Vrhovni sud je zabranio ženama nošenje talita kod Zida plača i obavljane drugih verskih obaveza, koji tradicionalno obavljaju muškarci.

Žene zida tvrde da je policijska akcija bezpresedentna i da se one tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << mole skoro svaki prvi dan meseca po jevrejskom kalendaru za poslednjih 20 godina. Policija je privela žene "za ponašanje koje ugrožava bezbednost javnog prostora." Njima nije dozvoljeno da se pojave kod Zida plača za 50 dana.

Izvor: Golos Rossii, foto: u.wikipedia.org/Sheynhertz-Unbayg/ss-by-sa 3.0    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.