Izvor: B92, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmenjena optužnica za "strojevce"

Novi Sad -- Okružno javno tužilaštvo u Novom Sadu odustalo je od krivičnog gonjenja dvojice pripadnika organizacije Nacionalni stroj.

Takođe, protiv većine promenilo je optužnicu i tereti ih za ugrožavanje sigurnosti. Kako se navodi u današnjem saopštenju Okružnog suda, u kojem je u toku suđenje protiv 17 pripadnika Nacionalnog stroja, Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja Nebojše Milankovića iz Đurđeva i Marinka Vasiljeva iz Silbaša.

Optuženi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Goran Davidović (31) iz Novog Sada i Miodrag Stefanović (21) iz Odžaka i dalje se terete da su upadom na antifašitičku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 9. novembra 2005, izazivali nacionalnu, rasnu i versku mržnju, razdor ili netrpeljivost.

Izmenjenom optužnicom preostalih 13 optuženih se tereti za ugrožavanje sigurnosti, a jednom optuženom, koji je maloletan, proces je izdvojen.

Prvobitna optužnica teretila je 18 pripadnika neregistrovane organizacije Nacionalni stroj da su 9. novembra 2005, upadom u salu Filozofskog fakulteta, "zlostavljanjem i ugrožavanjem sigurnosti prisutnih izazvali nacionalnu i rasnu mržnju".

Svi optuženi negirali su tokom suđenja pripadnost Nacionalnom stroju i da su svojim ponašanjem izazivali nacionalnu, rasnu i versku mržnju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.