Izvor: B92, 01.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmene sistema nabavki

Beograd -- Zakon o javnim nabavkama, ali i ceo sistem javnih nabavki u Srbiji, pretrpeće uskoro značajne izmene.

Novi zakon o javnim nabavkama trebalo bi, kako je najavio ministar finansija Mlađan Dinkić, u junu da se nađe u skupštinskoj proceduri. Istovremeno, radi se na polaznim osnovama za strategiju unapređenja sistema javnih nabavki, koja će ukazati na ostale karike, pored samog Zakona o javnim nabavkama, značajne za sprečavanje korupcije i zloupotreba u tom sistemu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Iako je bilo najavljeno da se pripremaju izmene važećeg zakona koji reguliše oblast javnih nabavki, koji je usvojen pre četiri godine, i koji je, prema procenama, uštedeo Srbiji oko 300 miliona dolara, pripremljen je tekst novog zakona.

Član radne grupe za pripremu novog zakona o javnim nabavkama i predsednik Komisije za zaštitu prava Vladimir Ivić kaže da se odustalo od izmena važećeg zakona jer je trebalo da se menja veliki broj odredaba: "Uvideli smo da bi trebalo da se menja oko 100 članova i da to, praktično, znači da se piše tekst novog zakona."

Prema njegovim rečima, tokom izrade novog zakona uvažene su primedbe učesnika u postupcima javnih nabavki, kao i Komisije za zaštitu prava: "Najviše primedaba bilo je na komplikovanu i dugu proceduru postupaka javnih nabavki, tako da je predloženo da se ona pojednostavi i skrati. Ubuduće, regularnost tendera se neće obezbeđivati sa dve ispravne ponude, već će biti dovoljna i jedna ponuda ako je u skladu sa propisanim uslovima javne nabavke."

Domaći ponuđači su i u novom zakonu u prednosti nad inostranim, u slučajevima kad je ponuda domaćeg ponuđača za 20 odsto nepovoljnija od konkurencije iz inostranstva.

Predloženo je da Komisija za zaštitu prava, koja sada ima predsednika i četiri člana i koju bira Vlada Srbije, bude nezavisan i samostalan državni organ čije članove će ubuduće birati Narodna skupština.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.