Izvor: Blic, 11.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmena uredbe o zamrzavanju plata

Izmena uredbe o zamrzavanju plata

BEOGRAD (Beta) - Ministar finansija Srbije Božidar Đelić najavio je mogućnost izmene pojedinih odredaba vladine uredbe o zamrzavanju platnog fonda u javnim preduzećima.

- U Elektroprivredi Srbije neće biti linearnog povećanja plata, ali će, ako se sa Sindikatom postigne dogovor, biti izmenjene pojedine odredbe kako bi radnicima moglo biti isplaćeno dogovoreno - rekao je on posle razgovora sa predstavnicima poslovodstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Sindikata EPS-a.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija je već pripremilo nacrt izmena uredbe i sada se samo čeka na ishod pregovora sa Sindikatom EPS-a, čiji je Glavni odbor započeo sastanak nakon pregovora sa Đelićem, ministrom energetike Goranom Novakovićem i poslovodstvom kompanije. Uslovi koje je Sindikat EPS-a postavio da ne bi započeo štrajk su ukidanje uredbe o visini zarada u javnim preduzećima, pokretanje krivične odgovornosti za lica koja su u proteklih deset godina u EPS-u zloupotrebila službeni položaj i poštovanje kolektivnog ugovora.

Vlada, kako je istakao, ostaje pri stavu da nema linearnog povećana plata u elektroprivredi, ali istovremeno želi da nagradi rad. Đelić je najavio da će pri reorganizaciji EPS-a biti utvrđeno koliko je stvarno radnika potrebno tom preduzeću, biće napravljen socijalni program i nastavljeno sa otklanjanjem dispariteta cene struje. Cena struje je sada, kako je dodao, dostigla maksimum, s obzirom na standard građana. Đelić je još dodao da se izmene uredbe o zamrzavanju plata neće odnositi na Naftnu industriju Srbije sa kojom će se voditi posebni razgovori.

Novaković: Bez štrajka u EPS?

BEOGRAD(Beta) - Ministar energetike Srbije Goran Novaković izjavio je juče da će pregovori sa Sindikatom Elektroprivrede Srbije potrajati, ali je izrazio optimizam da štrajka u EPS-u neće biti. Nakon sastanka sa predstavnicima poslovodstva i Sindikata EPS-a, Novaković je rekao da su rudari Kolubare pristali na restrukturiranje tog preduzeća i da će dogovor sa sindikatom Kolubare biti osnova za pregovore sa drugim preduzećima. 'Linearnog povećanja plata nema. Najvažnije je da su rudari pristali na restrukturiranje, a manje zaposlenih znači veće plate.', rekao je Novaković. On je istakao da će pregovori sa EPS-om trajati od tri do sedam dana, ali da već sutra finansijski direktori pojedinih preduzeća treba da dostave podatke o finansijskoj situaciji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.