Između ljubavi i smrti

Izvor: Politika, 06.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Između ljubavi i smrti

Milkica Popović-Božić, kaskader, govori o strasti prema poslu i o suprugu i kolegi Željku Božiću, koji je nastradao u kaskaderskoj vratolomiji na Brankovom mostu u Beogradu 27. aprila 2006. godine

Život Milkice Popović-Božić je adrenalinska groznica, ljubav prema poslu koji ni većini muškaraca ne bi pao na pamet. Neraskidivo povezan sa profesijom, privatni život doneo joj je tragediju i novu borbu, mimo filmskog platna – za očuvanje uspomene na supruga, čuvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kaskadera Željka Božića, koji je nastradao 27. aprila 2006. godine.

Milkica je i posle toga nastavila da se bavi onim za šta se rodila, a to je snimanje žestokih filmskih scena. Ona je kaskader.Sa srcem Titana, iako je, kako sama kaže, naoko samo krhka plavuša teška 43 kilograma.

Prvo vatreno krštenje je, kaže, imala 1995. godine kada je učestvovala u snimanju scene eksplozije u Ulici Jurija Gagarina u Beogradu. Kaskaderski poduhvati od tada se nižu gotovo bez pauze.

– Zaista ne mogu da se setim svih filmova u kojima sam igrala. Od novijih, u veoma lepom sećanju mi je ostalo snimanje filma „Sivi kamion crvene boje”. Dublirala sam Aleksandru Balmazović. Neverovatno iskustvo, ispasti iz kamiona koji se kreće brzinom od 40 do 60 kilometara na sat – priseća se Milkica.

Prevrtanje u automobilima, skakanje sa litica, kupanje u ledenoj reci 1. januara, za nju predstavlja ono što za prosečnu ženu čini odlazak u kancelariju. Pre tri godine, osvojila je u Parizu nagradu za najbolje žensko gorenje. Takozvano ful spaljivanje, od glave do pete. Zvuči dovoljno vrelo da se čovek naježi. Tada je menjala glumca Dijega Lunu, u filmu „Fejd tu blek”.

– Nije to prvi put da preuzmem ulogu muškarca. Na snimanju se često dogovaramo u hodu. Stave mi mušku periku, ili po potrebi brkove i bradu i ja sam spremna – objašnjava Milkica.

Osim kaskaderskih bravura, naša sagovornica u poslednje tri godine radi kao koordinator za kaskaderske scene. Teško je nabrojati njene filmove: „Mi nismo anđeli” drugi i treći deo, „Karaula”, „Šejtanov ratnik”, „Zavet”. Do najnovijih „Čarlston za Ognjenku” i film „Srpski ožiljci”, koji je trenutno u postprodukciji. U ovom trileru, pored naših glumaca Vladimira Rajčića i Sergeja Trifunovića, glume još i američki glumac Majkl Medsen, poznat po ulogama u filmovima Kventina Tarantina. U toku snimanja filma „Braća Blum”, u kojem dublira glumicu Rejčel Vajs, malo je isprepadala glumca oskarovca Edrijena Brodija.

– Nisam ga prepoznala, pa sam ga uhvatila za rukav i rekla mu: „Šta je, šta se foliraš, nećeš da se javiš!” Čudno me je pogledao, a posebno njegovo obezbeđenje. Svidelo mu se što sam neposredna, pa se jedino sa mnom fotografisao na kraju snimanja – kaže Milkica.

Jedan od najuzbudljivijih događaja u karijeri, odigrao se na snimanju skrivene kamere u Crnoj Gori pre osam godina. Trebalo je da odigra pešaka koga udaraju kola.

– Bila sam puna energije, išla sam okolo i pričala da je Džeki Čen za mene malo dete. Dogodilo se u sekundi. Posle udarca, videla sam da su mi prsti noge na mestu gde je peta, a peta tamo gde bi trebalo da budu prsti. Smejala sam se, od strahovitog bola pomešanog sa adrenalinom – priseća se Milkica i naglašava da joj je to jedina povreda. Planira da ih više ne bude.

Najteže joj je bilo kada je njen Željko, posle skoka sa Brankovog mosta u zapaljenom automobilu, otišao u legendu. Milkica Popović-Božić kaže da će i ove godine, 27. aprila, biti obeležena godišnjica njegove smrti.

– Planiramo humanitarne akcije, prikupljanje pomoći za decu ometenu u razvoju i decu iz Zvečanske ulice. Njegovo delo ne sme da se zaboravi, jer je zadužio srpsku kinematografiju – kaže Milkica.

Ona sada pažljivo bira uloge. Možda i zato što njen osmogodišnji sin Pavle oseća potrebu da bude očeva kopija.

–Ipak ću ga usmeriti ka glumi, već je igrao u dva filma i jednoj reklami i ljudi mi kažu da je veoma talentovan – veli naša sagovornica. Njegov brat, godinu dana mlađi Luka, naklonjen je sportu.

Milkica planira da kao kaskader uskoro prihvati posao u jednom engleskom filmu i da ostvari san, da zaigra glavnu ulogu u filmu koji je pisan za nju.

– Scenario je gotov, nadam se da ćemo uskoro početi snimanje. Uđem u prostoriju i šibam sve redom – sa osmehom kaže Milkica.

Što bi rekao Slavoljub PlavšićZvonce, kaskader, Milkičin i Željkov mentor, „Staviš dušu u zube i stegneš što jače možeš”. A čuveni Bata Kameni opisao je njihov posao kao šetnju između ljubavi i smrti. Milkica Popović-Božić dokazuje da je trik, ipak, u ljubavi.

Stanko Stamenković

[objavljeno: 07/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.