Između dva popisa 110.000 stanovnika manje

Izvor: Politika, 08.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Između dva popisa 110.000 stanovnika manje

Na popisu koji će se održati u aprilu sledeće godine biće angažovano više od 50.000 popisivača

Od početka do sredine aprila 2011. godine više od 50.000 osoba sprovešće sveobuhvatni popis stanovništva Srbije. Rezultatima popisa biće utvrđen ukupan broj stanovnika, domaćinstava i stanova u Srbiji, kao i njihov raspored na nižim teritorijalnim nivoima: upravnim okruzima, opštinama, gradovima i naseljima. Baza popisnih podataka trebalo bi da omogući brzu i efikasnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obradu podataka i da zadovolji potrebe korisnika podataka iz oblasti populacione politike, prostornog planiranja, realizacije generalnih i regionalnih urbanističkih projekata i stambeno-komunalnih delatnosti. Popis priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku, a u obavljanju pojedinih poslova učestvuju i ministarstva odbrane, pravde, unutrašnjih i spoljnih poslova, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i Republički geodetski zavod. Podaci prikupljeni u popisu, navode nadležni, koristiće se isključivo u statističke svrhe.

Zakonom o popisu regulišu se obaveze i dužnosti davalaca popisnih podataka i osoba koje popisuju. Anketirani je dužan da pruži podatke koji se od njega traže i da na sva pitanja da tačne i potpune odgovore, a ako odbije da odgovori na pitanja ili da netačne podatke predviđena je novčana kazna od 20.000 do 50.000 dinara. Popis stanovništva je najobimnije i najkompleksnije statističko istraživanje. Većina država Evrope planira da naredni popis sprovede 2011. godine kako bi se obezbedila optimalna uporedivost podataka među zemljama. Podaci o broju stanovnika biće poznati krajem popisne godine, dok će konačna obrada svih unetih podataka biti završena u decembru 2013. godine. Za finansiranje popisa biće obezbeđeno oko 2,8 milijardi dinara iz republičkog budžeta.

– Prema projekcijama stanovništva za 2011. godinu u Republici Srbiji (bez podataka za Kosovo i Metohiju) očekuje se smanjenje za oko 110.000 stanovnika u odnosu na popis iz 2002. (tada je popisan 7.498.001 stanovnik) – kaže Snežana Lakčević, načelnica Odeljenja za popis stanovništva Republičkog zavoda za statistiku.

Po njenim rečima ovim popisom se određuje broj stanovnika, polna i starosna struktura, bračno stanje, broj živorođene dece, migracione, obrazovne karakteristike i drugo. Popisivači će ići od vrata do vrata, metodom intervjua će beležiti podatke o osobama, domaćinstvima i stambenim jedinicama. Za svaki stan će se upisivati karakteristike, osnov korišćenja stana, broj soba, površina kuhinje, opremljenost instalacijama, godina podizanja zgrade u kojoj se popisani stan nalazi, od kakvog materijala su izgrađeni zidovi i tome slično. Dobiće se podaci o tome kolika je prosečna starost naših stanovnika, njihovo obrazovanje, veroispovest, nacionalnost, zatim koliko u Srbiji ima samačkih domaćinstava, prosečna veličina domaćinstva, koliko generacija živi u njemu, koliko ih živi na selu, a koliko u gradu. Sedam meseci nakon popisa stanovništva biće sproveden popis u oblasti poljoprivrede, a poslednji u ovoj oblasti sproveden je 1960. godine .

– Iz prethodnog popisa najviše je tražen podatak o broju nepismenih građana Srbije – ističe naša sagovornica i dodaje da ih je bilo 232.925, od kojih je 172.000 bilo starije od 65 godina.

U ovom popisu biće prikupljeni i podaci o broju domaćinstava koja poseduju računar, kao i to koliko znaju da rade na njemu, da li koriste Internet, elektronsku poštu...

– Prvi put u popisu 2011. za osobe koje su se doselile iz inostranstva imaćemo podatak o glavnom razlogu doseljenja u Srbiju – kaže Lakčević.

Nada Kovačević

---------------------------------------------------------

Na jednog popisivača 100 domaćinstava

Za potrebe popisa teritorija Republike Srbije biće podeljena na popisne krugove (45.000 do 50.000 popisnih krugova), pri čemu jedan popisni krug u proseku obuhvata oko 100 domaćinstava.

Ukoliko popisivač ne nađe nikog u stanu ostaviće obaveštenje o sledećem dolasku. Popisivači će imati legitimaciju sa fotografijom i pečatom Republičkog zavoda za statistiku.

[objavljeno: 09/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.